Český Těšín: Změny tras obslužných linek a nové zastávky MHD od ledna 2019

29.12.2018 18:37

Se začátkem ledna dojde k velkým změnám v českotěšínské městské hromadné dopravě. Především se prodlouží dvě linky – do centra a do místní části Horní Žukov. V této souvislosti dojde k časovým posunům většiny spojů z důvodu prodloužení jízdní doby.

Český Těšín: Změny tras obslužných linek a nové zastávky MHD od ledna 2019
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Těmito kroky se snažíme ulehčit občanům přístup k jednotlivým úřadům a institucím ve středu města. Zároveň to vnímáme jako pobídku k většímu využívání veřejné linkové osobní dopravy a jejímu upřednostnění před dopravou individuální, která je mnohem větší zátěží pro ekologii. Věříme, že k tomu přispěji i čtyři zcela nové autobusy, které jsou plně nízkopodlažní, klimatizované, s nejmodernějšími vychytávkami pro pohodlí a komfort cestování,“ uvedla starostka Gabriela Hřebačková.

Splnění dlouhodobého slibu

Od nového roku bude prodloužena stávající trasa linky 723 do Horního Žukova. Na této trase byly vybudovány dvě zcela nové zastávky „Dolní Žukov, Kotlovina“ a „Horní Žukov, točna“.

Prodloužení linky obsluhující tuto část města předcházelo mnoho let příprav a konzultací. „Prodloužení bylo dopravně velmi složité a vynutilo si výstavbu točny a šesti výhyben na úzké komunikaci, která nebyla od svého vzniku určena pro autobusovou dopravu ani takový nárůst automobilové dopravy. Plníme tím své dlouhodobé sliby občanům, že zajistíme větší obslužnost této části města, kde probíhá čilý stavební ruch a stěhují se sem rodiny s malými dětmi. Úpravami trasy ve středu města vycházíme vstříc požadavkům především starších občanů, se kterými jsme toto projednávali na mnoha setkáních,“ řekl místostarosta Vít Slováček.

Prodloužení tras i přesun zastávek

S prvním lednem se změní i trasa linek č. 721-723 obsluhujících centrum města. Vznikla zcela nová zastávka „Radnice“ na ulici Smetanova, tzn. v blízkosti tržnice a budovy radnice. Dvě zastávky také změnily lokalizaci.

„Zastávku „železniční stanice“ pro nástup cestujících do všech spojů linek MHD, která byla doposud před hotelem Piast, stěhujeme na protější stranu, blíže k budově nádraží, do prostor současné zastávky. Zastávky „Hlavní třída“ bude nově situována naproti budovy muzea a ponese název této instituce, tedy „Muzeum“,“ říká vedoucí oddělení dopravy Městského úřadu Český Těšín Tomáš Hloušek.

Zároveň došlo k přejmenování některých zastávek, jejichž názvy pozbyly dřívější význam v důsledku stěhování institucí nebo zániku objektu. Jedná se o zastávku „Hrabinská, DDM“, která bude nově „Hrabinská“, zastávku původně „Svibice, pož. zbroj.“ nahradí nově „Svibice, kostel”, zastávka „Hřbitovní, obchod“ – nově „Hřbitovní“.

Nové autobusy i delší línky zvýšily příspěvek města

V roce 2018 byla dopravci ARRIVA MORAVA a.s. poskytnuta kompenzace na městskou autobusovou dopravu ve výši 6,022 milionů korun. Pro rok 2019 je v rozpočtu města navržena výše kompenzace 8,618 milionů korun na základě „Smlouvy o veřejných službách k zajištění dopravní obslužnosti města Českého Těšína městskou autobusovou dopravou v letech 2019 až 2028“. „Nárůst kompenzace je ovlivněn zejména dvěma skutečnostmi. Zvyšuje se roční výkon prodloužením tras linek do centra města a do Horního Žukova. Také byly pořízeny zcela nové čtyři autobusy, které budou jezdit po celou dobu smluvního vztahu mezi dopravcem a městem. Výše jízdného pro rok 2019 zůstává beze změn,“ doplnila vedoucí odboru živnostenského a dopravy Eva Widnicová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…