Cheb: Boryš umí po skalinách i na Svatého Václava

23.09.2019 20:32

Západočeské divadlo v Chebu uvede v sobotu 28. září od 19 hodin svůj zábavný historický kaleidoskop BORYŠ UMÍ PO SKALINÁCH

Cheb: Boryš umí po skalinách i na Svatého Václava
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Západočeské divadlo v Chebu uvede v sobotu 28. září od 19 hodin svůj zábavný historický kaleidoskop BORYŠ UMÍ PO SKALINÁCH, odrážející společenské i politické dění v našich zemích od vzniku Československa prakticky do současnosti.

Jedná se o pohybově tanečně činoherní dokument o životě fiktivního českého horolezce Vlastimila Boryše, jehož jméno se dostalo až do české hymny. A co víc – Boryš se během století připletl téměř ke všemu důležitému, co hýbalo naší zemí, zejména jejím nejzápadnějším cípem. Jeho osudy tak někomu mohou připomínat Járu Cimrmana, jinému Forresta Gumpa nebo Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel.

Režiséry a autory textu jsou Zdeněk Bartoš a choreografka Ivana Dukić, výraznou linku tvoří hudba uznávané hudebnice Vladivojny La Chii, která se nechala inspirovat hned dvěma slokami písně Kde domov můj. Na jevišti v mnoha rolích spolupracují herci chebští i karlovarští.

Inscenace vznikla v loňském roce jako příspěvek k oslavám stého výročí založení státu a nezapadla ani v celorepublikovém kontextu:

„Příspěvek Západočeského divadla v Chebu a Činohry Karlovarského městského divadla ke stému výročí republiky má švih a vtip,“ uvedla Česká televize.

„Koprodukce chebského a karlovarského divadla představuje důstojnou poctu nejen české historii, ale i dalšímu českému velikánovi,“ napsaly Divadelní noviny.

V sobotu 28. září na svatého Václava mají diváci jednu z posledních možností tuto autorskou inscenaci vidět, derniéru bude mít v listopadu v rámci Noci divadel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…