Cheb: Je uzavření lávky pouhá hysterie?

27.01.2018 6:33

Nad argumenty některých zastupitelů zůstává rozum stát. K uzavření lávky došlo na základě odborného statického posudku.

Cheb: Je uzavření lávky pouhá hysterie?
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Vedení města Chebu obdrženo dne 22. 1. 2018 odborný posudek o stavu lávky pro pěší mezi ulicemi Dyleňská a Antala Staška. Tento posudek jednoznačně označil stav lávky za nevyhovující v důsledku rozsáhlé korozní činnosti kovových nosných částí. Na základě odborného stanoviska nechal starosta města Zdeněk Hrkal lávku dne 23. 1. 2018 neprodleně uzavřít.  O tomto kroku radnice prostřednictvím webových i facebookových stránek, následně i prostřednictvím Rádia Egrensis, informovala širokou veřejnost. Z důvodu bezpečnosti byla ode dne uzavření lávky v prostoru posílena hlídková činnost městské policie. Na včerejším zastupitelstvu byla otázka lávky otevřena některými opozičními zastupiteli. Tomu však již předcházela i dost vyhrocená komunikace na sociálních sítích. Zastupitel Jalovec (VPM) požadoval po starostovi města, aby nechal vyhotovit další posudek, který by měl nutnost okamžitého uzavření lávky a její skutečný stav znovu prověřit. Na tento požadavek reagovali svými protiargumenty jak zastupitel Votruba (KSČM), tak i zastupitelka Licková (Koalice pro Cheb). Podle zastupitele Votruby není potřeba žádný další posudek, neboť skutečný stav lávky je již natolik alarmující, že postupná koroze, která je způsobena klimatickými podmínkami, doslova rozežírá kovové části lávky. Zastupitelka Licková upozornila na nutnost přítomnosti strážníků městské policie, neboť někteří lidé z Hájů si již krátí cestu přes koleje. Hrozí tudíž možnost úrazu. Další argument, proč je uzavření lávky správným rozhodnutím, podal zastupitel Navrátil (ČSSD), který upozornil na zvýšení rychlosti projíždějících vlaků v úseku Hájů, která se pohybuje mezi 70 – 80 km/h. Takže zde vyvstává další bezpečnostní riziko pro lidi. Vedení města se jednoznačně shoduje na tom, že uzavření lávky je nezbytným krokem pro zachování bezpečnosti obyvatel.

„Uvědomuji si komplikace, které uzavření lávky způsobuje lidem, protože tato cesta je hlavní spojnicí s centrem města. Již jsem zadal zpracování dokumentace, na jejímž základě by mělo dojít k urychlené sanaci nejvíce postižených kovových nosníků tak, aby mohla být lávka znovu zpřístupněna. Termín realizace je duben 2018. Finanční prostředky na tuto dokumentaci a opravu budou použity z rezervy, která vznikla z úspor upraveného rozpočtu na rok 2018. Je třeba urychleně jednat!“ vyjádřil starosta.

Dalším krokem řešení situace ve prospěch obyvatel Hájů je jednání s ředitelem společnosti Autobusy Karlovy Vary, a.s. na téma posílení spojů MHD. Podle slov starosty Zdeňka Hrkala je uzavření lávky nezbytně nutným krokem, který nepodléhá hysterii uzavírání lávek a mostů napříč republikou, ale je důsledkem značného opotřebení materiálu a stáří lávky. Jednoznačně za bezpečnost obyvatel města odpovídá vedení v čele se starostou. Není proto na místě nechávat vypracovat nový revidující posudek, a tak doslova mrhat městskými penězi.

ZDE naleznete revizní zprávu.

Celý záznam ze zastupitelstva ze dne 25. 1. 2018 bude na webu města přístupný do týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…