Cheb: Knihovně od Jiřího Raka

14.12.2021 15:03 | Tisková zpráva

Veliké díky za mimořádný dar!

Cheb: Knihovně od Jiřího Raka
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Pan Jiří Rak, místní pamětník, vášnivý amatérský historik a sběratel dobových fotografií a pohlednic z Chebska i souvisejících dokumentů, věnoval naší knihovně sbírku regionálních knih a periodik. 

Třebaže knihy týkající se regionu Cheb shromažďujeme, darovaná kolekce náš fond regionální literatury výrazně obohatí. Zejména starší díla vydaná do roku 1945 a literatura v německém jazyce tu totiž chyběla.

„Obzvláště si vážíme rozsáhlých publikací v němčině Eger und das Egerland (r. 1988), Heimatkreis Eger (r. 1992), Kunst in Eger (r. 1992) a Denkmähler im Egerland (r. 2004), které obsahují mnoho cenných informací z oblasti lidové kultury, umění, památek a dějin našeho regionu,“ uvádí Bc. Hana Pimperová, vedoucí oddělení knihovních fondů. „Při budování databáze regionálních osobností pak nám nepochybně hodně pomůže dvoudílná publikace Egerländer Biografisches Lexikon (r. 1985, 1987). Velkým přínosem, v neposlední řadě, také bude ucelená sbírka časopisu Egerer Zeitung, kde jsou všechny svázané ročníky od roku 1950 do současnosti.

Vybudovat tak rozsáhlou sbírku regionální literatury bezesporu vyžadovalo značné úsilí, nadšení a nemalé finanční prostředky, proto si tohoto daru velmi vážíme. Víme jistě, že ho ocení i čtenáři, kteří se o náš region tolik zajímají.

Panu Jiřímu Rakovi, kterému jsme již zaslali děkovný dopis, rovněž touto cestou moc děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…