Cheb: Občané se mohli vyjádřit k plánovanému obchvatu

10.12.2011 12:53

Jihovýchodní obchvat města má z centra Chebu odvést dopravu směřující k hraničnímu přechodu na Svatém Kříži.

Cheb: Občané se mohli vyjádřit k plánovanému obchvatu
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Zhruba padesátka chebských občanů, především obyvatel městské části Háje, dorazila včera do obřadní síně radnice, kde se konalo veřejné projednání k územnímu řízení plánované stavby jihovýchodního obchvatu Chebu. 

Jihovýchodní obchvat má z centra Chebu odvést automobilovou dopravu směřující k hraniční přechodu na Svatém Kříži, kterým denně projede takřka 5 tisíc osobních i nákladních vozidel. Jejich počet navíc rok od roku roste. Díky novému obchvatu by se mělo ulevit především obyvatelům chebských ulic Evropská a 17. listopadu. Právě občané z ulice 17. listopadu přitom před nedávnem sepsali petici, ve které si na neúnosnou dopravní situaci v jejich lokalitě stěžovali.

Necelých 3,4 kilometru dlouhý dvouproudový obchvat propojí stávající silnici na Podhrad se Svatým Křížem. Na trase budou dva mosty, jeden přes údolí s Hájenským potokem a druhý přes železniční trať, a rovněž dva kruhové objezdy, první přímo na Svatém Kříži a druhý nedaleko Hájů, v sousedství křižovatky stávajících komunikací na Slapany a Podhrad. Na obou mostech se počítá s instalací protihlukových stěn.

Investorem stavby obchvatu má být Krajská správa a údržba silnic. Samotná výstavba by podle předběžných odhadů měla stát 350 milionů korun, na dalších 30 milionů přijdou výkupy pozemků a jejich následné vyjímání ze zemědělského půdního fondu. Předpokládá se, že 85 procent nákladů pokryje dotace z Regionálního operačního programu a zbylých 15 procent zaplatí kraj. V případě získání dotace se se zahájením výstavby počítá v příštím roce.

Obyvatelé Hájů, kteří se na veřejné projednání dostavili, vyjádřili obavy například z toho, že v důsledku zprovoznění obchvatu dojde k podstatnému zvýšení hlukového zatížení v této klidové lokalitě města. Podle projektanta však obchvat v úseku, který je nejblíže obytné zástavbě Hájů, povede po poměrně vysokém mostě s protihlukovými stěnami, takže by k žádnému citelnému nárůstu hluku nemělo dojít. Obyvatelům Podhradu se pak nelíbilo zase to, že na křižovatce nové silnice se stávající komunikací vedoucí z Chebu do Podhradu se nepočítá s výstavbou kruhového objezdu. Podle jejich názoru by zde mohly vznikat dopravní zácpy. Autor projektu na to odpověděl, že na základě předpokládaných počtů vozidel, které mají touto křižovatkou projíždět, nemá kruhový objezd opodstatnění. Počítá se proto pouze se zřízením odbočovacího pruhu pro sjezd na poté vedlejší silnici do Podhradu.

Bc. Tomáš Ivanič, redaktor Chebských radničních listů

Další zprávy z Chebu čtěte ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestocheb.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…