Chomutov bude v příštím roce hostit hornická města

25.09.2011 18:26

Skončilo 15. Setkání hornických a hutnických měst a obcí, které se o uplynulém víkendu konalo v Chodově pod názvem Chodovské dolování.

Chomutov bude v příštím roce hostit hornická města
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Tohoto setkání se zúčastnila i početná delegace z Chomutova. „Z rukou starosty Chodova jsem při slavnostním ceremoniálu převzal zásady pro nominace a udílení ceny Českého permonu za významné zásluhy o rozvoj hornických tradic, což je v podstatě pověření k uspořádání již šestnáctého ročníku setkání hornických a hutnických měst," říká náměstek primátora Martin Klouda. V Chomutově se v předposledním dubnovém víkendu roku 2012 současně s Chomutovskými slavnostmi bude konat i Chomutovské krušení.

Po setkáních v Příbrami, Krásnu, Plané u Mariánských Lázní, Zlatých Horách, Ostravě, Sokolovu, Horním Slavkovu, Rudolfovu, Mostu, Jihlavském havíření, Stříbrském stříbření a Chodovském dolování bude v Chomutově od 20. do 22. dubna 2012 Chomutovské krušení. „Název napovídá, že se akce bude konat pod Krušnými horami. Ty své pojmenování dostaly po zvláštním způsobu těžby rud a kovů, což je staročesky krušiti," vysvětluje primátor města Jan Mareš. Již nyní jsou v provozu internetové stránky k tomuto setkání www.chomutovske-kruseni.cz , kam v příštích měsících budou přibývat informace o přípravách pestrého a zajímavého programu. „Slavnost bude atraktivní pro občany našeho města. Chomutov má navíc příležitost prezentovat se i před přátelskými městy a příznivci hornických a hutnických tradic," dodává primátor.

Od letošních Chomutovských slavností má primátor města v opatrování posvěcené světlo svaté Barborky, která byla odpradávna ochránkyní horníků. Přípravy tohoto významného setkání jsou v plném proudu. „Spolupracujeme jak se Severočeskými doly, tak i s partnerským městem Annaberg-Buchholz, jehož hornická kapela je vyhlášená," prozrazuje z příprav primátor. Chomutovem bude znít hornické Zdař Bůh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Chomutov-mesto.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…