Chrudim obhájila podruhé kategorii A a získala titul Udržitelné město

02.12.2016 16:02

Ve čtvrtek 1. prosince proběhla v pražském hotelu Jalta 23. konference Národní sítě Zdravých měst ČR „Udržitelné město“.

Chrudim obhájila podruhé kategorii A a získala titul Udržitelné město
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Akce ukázala „nejudržitelnější“ místa v naší republice a nabídla řadu inspirací z praxe měst a regionů na témata související s kvalitou úřadů, zapojováním veřejnosti, plánováním a řízením či mezinárodní spoluprací.

Konference proběhla pod záštitou předsedy vlády Bohuslava Sobotky a na tématech se velkou měrou podílela ministerstva životního prostředí, místního rozvoje a vnitra společně s Radou vlády pro udržitelný rozvoj.

Zdravá města Chrudim, Litoměřice, Vsetín, Kopřivnice a obec Křižánky opětovně potvrdily své kvality a jejich zástupci kromě představení osvědčených postupů zmínili i výzvy, které před nimi stojí: otevřenost úřadu, chytré město, plánování s občany, urbanismus, obnovitelné zdroje a úspory, osvětové akce k podpoře zdraví, zapojení mládeže a dětí, globální odpovědnost a mnohé další.

V odpolední části konference byla udělena prestižní ocenění pro nejpokročilejší udržitelná města, která systémově řídí procesy uvnitř úřadu a nezapomínají přitom komunikovat i s občany města. Titul Udržitelné město získala města, která v letošním roce dosáhla kategorie A dle Kritérií MA21, a to Zdravá města Chrudim a Litoměřice, přičemž Chrudim je jediným městem v republice, které kategorii A obhájilo již podruhé. Prestižní cenu předala oceněným Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj, a Vladimír Mana, náměstek ministra životního prostředí.

„Velmi nás potěšilo vyjádření paní ministryně, že Chrudim je příkladné město, které bere udržitelný rozvoj vážně,“ uvedl František Chmelík, tajemník chrudimského městského úřadu, a dodal: „Přijímáme výzvu, abychom v této iniciativě nepolevovali, protože kategorie A mj. zvyšuje i naše šance při získávání prostředků, které bude ministerstvo pro místní rozvoj realizovat v rámci IROP.“

K jeho slovům se připojuje starosta Petr Řezníček:“Rád bych poděkoval všem zaměstnancům našeho úřadu, jejichž práce si vážím. Každý z nich má zásluhu na tom, že jsme se opět umístili „na bedně“…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…