Chrudim obhájila podruhé kategorii A a získala titul Udržitelné město

02.12.2016 16:02

Ve čtvrtek 1. prosince proběhla v pražském hotelu Jalta 23. konference Národní sítě Zdravých měst ČR „Udržitelné město“.

Chrudim obhájila podruhé kategorii A a získala titul Udržitelné město
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Akce ukázala „nejudržitelnější“ místa v naší republice a nabídla řadu inspirací z praxe měst a regionů na témata související s kvalitou úřadů, zapojováním veřejnosti, plánováním a řízením či mezinárodní spoluprací.

Konference proběhla pod záštitou předsedy vlády Bohuslava Sobotky a na tématech se velkou měrou podílela ministerstva životního prostředí, místního rozvoje a vnitra společně s Radou vlády pro udržitelný rozvoj.

Zdravá města Chrudim, Litoměřice, Vsetín, Kopřivnice a obec Křižánky opětovně potvrdily své kvality a jejich zástupci kromě představení osvědčených postupů zmínili i výzvy, které před nimi stojí: otevřenost úřadu, chytré město, plánování s občany, urbanismus, obnovitelné zdroje a úspory, osvětové akce k podpoře zdraví, zapojení mládeže a dětí, globální odpovědnost a mnohé další.

V odpolední části konference byla udělena prestižní ocenění pro nejpokročilejší udržitelná města, která systémově řídí procesy uvnitř úřadu a nezapomínají přitom komunikovat i s občany města. Titul Udržitelné město získala města, která v letošním roce dosáhla kategorie A dle Kritérií MA21, a to Zdravá města Chrudim a Litoměřice, přičemž Chrudim je jediným městem v republice, které kategorii A obhájilo již podruhé. Prestižní cenu předala oceněným Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj, a Vladimír Mana, náměstek ministra životního prostředí.

„Velmi nás potěšilo vyjádření paní ministryně, že Chrudim je příkladné město, které bere udržitelný rozvoj vážně,“ uvedl František Chmelík, tajemník chrudimského městského úřadu, a dodal: „Přijímáme výzvu, abychom v této iniciativě nepolevovali, protože kategorie A mj. zvyšuje i naše šance při získávání prostředků, které bude ministerstvo pro místní rozvoj realizovat v rámci IROP.“

K jeho slovům se připojuje starosta Petr Řezníček:“Rád bych poděkoval všem zaměstnancům našeho úřadu, jejichž práce si vážím. Každý z nich má zásluhu na tom, že jsme se opět umístili „na bedně“…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…