Chrudim otestuje fotovoltaiku, má přinést energetické úspory

18.07.2018 16:51

Město Chrudim dokončuje další opatření, které má za cíl přinést energetické úspory: na střeše jednoho z objektů městského úřadu v několika minulých dnech vyrostly fotovoltaické panely. Město tak pokračuje se snahou snižovat energetickou náročnost budov ve svém majetku.

Chrudim otestuje fotovoltaiku, má přinést energetické úspory
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

„Město má v majetku více budov, kde využití fotovoltaiky přichází v úvahu. Na objektu městského úřadu máme příležitost řádně toto zařízení vyzkoušet a vše vyhodnotit. Pak se město může rozhodnout, zda bude fotovoltaiku využívat i jinde,“ říká místostarosta města Jan Čechlovský.

Vybranou budovou je objekt čp. 53 na dvoře městského úřadu v Pardubické ulici, kde sídlí místní Orgán sociálně-právní ochrany dětí.

Instalace fotovoltaického zařízení se opírá o schválenou Energetickou politiku města a zavedený Systém managementu hospodaření s energií; vše je součástí dlouhodobého úsilí o dodržování zásad dobrého hospodaření a snižování energetické náročnosti.

„Uvažování v delším časovém horizontu a koncepční práce je ta správná cesta, jak dojít k efektivnímu hospodaření. Důležitou pomocí je v tomto případě energetický manažer, který zmíněné zásady uvádí do života,“ říká starosta města Petr Řezníček.

Další opatření pomáhající lepšímu hospodaření s energiemi probíhají v objektech základních a mateřských škol. Jde o investice například do výměny osvětlení, on-line sledování vody, dálkové regulace topení nebo úpravy bojlerů. „V letošním roce investujeme do úsporných opatření téměř 1,4 milionu Kč,“ dodává starosta Řezníček. Z toho fotovoltaická elektrárna o výkonu 22 kWp tvoří zhruba polovinu nákladů.

Akce je financována z Fondu obnovy majetku města. Ten město zřídilo před dvěma lety. Fond je naplňován z prokazatelných úspor, které energetický management generuje, a také určitým podílem z výnosů prodeje nepotřebného majetku. Získané finanční prostředky potom slouží výhradně k dalším investicím v oblasti reprodukce majetku, především pak udržitelné energetiky s cílem dosažení nových úspor či generování dodatečných příjmů města. Cílem je nejen snížení nákladů města, ale ve svém důsledku i zvýšení kvality života v našem městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…