Další etapy městského kamerového systému v Žamberku dokončeny

02.01.2015 21:03

V roce 2011 byla zrealizována 1. etapa městského kamerového dohlížecího systému (dále jen MKDS) a byl zprovozněn 1 kamerový bod s otočnou kamerou na budově radnice.

Další etapy městského kamerového systému v Žamberku dokončeny
Foto: wikipedia
Popisek: Žamberk.

V roce 2013 bylo schváleno zahájení druhé etapy MKDS, která byla zrealizována v závěru letošního roku, kdy na Masarykově náměstí přibyl další kamerový bod a to na budově prodejny železářství. Zde 4 kamery nepřetržitě monitorují doposud nepokryté části náměstí, část Nádražní ulice a veřejné prostranství na pěší zóně. Pro letošní rok byla také schválena realizace třetí etapy budování MKDS – kamerový bod na budově základní školy monitorující třemi kamerami veřejné prostranství před poštou, které byly zprovozněny na počátku prosince. Základním principem budování MKDS ve všech městech, tedy nejen v Žamberku je především jejich preventivní funkce tj. vytváření bezpečných zón v exponovaných lokalitách. Nejčastěji bývají instalovány v místech kde je největší pohyb obyvatel a návštěvníků města. MKDS slouží k dohledu nad dodržováním obecně závazných právních předpisů o ochraně veřejného pořádku, přispívají k ochraně bezpečnosti osob a majetku či odhalování přestupků a slouží také k záznamu protiprávního jednání osob či pachatelů trestné činnosti. MKDS je součástí strategie prevence kriminality města Žamberka.

Oprávněním k provozování MKDS disponuje na základě příslušných zákonů pouze Policie České republiky nebo Obecní policie. Jiné subjekty tedy nejsou oprávněny provozovat kamerové systémy na veřejných prostranstvích, při nichž dochází k obrazovému nebo zvukovému záznamu, archivaci takových záznamů a nebo jinému zpracovávání osobních údajů (zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních dat).

Obrazový signál MKDS není určen pro veřejnost, ale pouze pro Policii České republiky a obecní policii - a to pro přísně vymezený účel. Režim dispečerského pracoviště je zajištěn tak, aby manipulaci s příslušnou technikou prováděla kompetentní a vyškolená obsluha a byl k němu zabráněn vstup nepovolaným osobám. O tom, že je veřejné prostranství monitorováno, jsou občané města a jeho návštěvníci dostatečně a srozumitelně informováni pomocí informačních tabulí s textem "Tento prostor je pod nepřetržitým dohledem kamer městské policie". Výhledově je dále počítáno s dalším rozvojem kamerového systému v našem městě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zamberk.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…