Další rekonstrukce chodníků v Říčanech. Na opravy půjde téměř 20 milionů korun

05.12.2016 17:36

Po druhé etapě oprav chodníků na Černokostelecké ulici či po vybudování chodníků v Březské se dočkají chodci i v jiných místech. Opraveny budou chodníky na Říčanské ulici, ale také ve Smetanově, Lázeňské, v Táborské u gymnázia, v Sadové, Legií, Bezručově… a mnoha dalších.

Další rekonstrukce chodníků v Říčanech. Na opravy půjde téměř 20 milionů korun
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Na opravu vybudování chodníku na Říčanské se podařilo získat dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši kolem 4 milionů korun. Město právě podepsalo smlouvy se společnostmi, které budou v příštím roce opravovat či budovat nové chodníky.

„Rozjeli jsme velké rekonstrukce chodníků. Některé opravy a investice jsou již dokončené nebo před dokončením. Třeba chodník v Jizerské ulici nebo důležité propojení na ulici 5. května,“ říká starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává:  „S mírným zpožděním byly dokončeny opravy chodníků na Černokostelecké, které si lidé vybrali v hlasování Řídím Říčany.  Za porušení termínu ale firma zaplatí vysoké sankce kolem tři čtvrtě milionu korun.“

Rozsah a tempo oprav se ale ještě zrychlí. Chodníky určené k opravě vybrala už na květnovém jednání městská rada. Při svém rozhodování se snažila o to, aby se opravy týkaly mnoha částí města (viz seznam schválených úseků v tabulce).

Zároveň byly připraveny a schváleny investiční záměry, které se týkají kupříkladu vybudování chodníků na Říčanské ulici nebo opravy chodníku na Kolovratské. V přípravě je projekt rozšíření chodníku v ulici 17. listopadu, kde je zvlášť nebezpečný roh budovy bývalého mýta. Tam lidé vstupují přímo do vozovky. „U projektu na 17. listopadu čekáme na poslední povolení, zahájíme soutěž a věřím, že v příštím roce se promění i tato centrální část města,“ doplňuje radní a projektový manažer města David Michalička.

Tyto úseky chodníků se začnou v roce 2017 postupně opravovat, jakmile budou vhodné klimatické podmínky.

 

ULICE

ÚSEK

UMÍSTĚNÍ

1.

Táborská

Smiřických – Moravská

chodník levý

2.

Haškova

Černokostelecká – E. Beneše         

chodník pravý

3.

U Vodojemu    

Bezručova – Baarova

chodník pravý        

4.

U Vodojemu    

Baarova - Olivova                        

chodník pravý        

5.

Sadová

Nová - Pol. Vězňů

chodník pravý        

6.

Sedláčkova

Černokostelecká - Edv. Beneše

chodník levý     

7.

Riegrova

Bezručova – Černokostelecká

chodník pravý

8.

Legií     

Smiřických – Terronská

chodník levý

9.

Lázeňská  

Masarykovo nám. – Podskalí          

obě strany

10.

Baarova

U Vodojemu – Domažlická

chodník levý

11.

Smetanova

Olivova – Škroupova

obě strany

12.

Bezručova

K podjezdu - Zborovská

chodník pravý

13.

Alšova                 

Štefánikova – Rýdlova

chodník levý

14.

Pod Lihovarem

17. listopadu – Říčanská

chodník levý

15.

Havlíčkova

celá délka

obě strany

16.

Petra Fastra

celá délka

obě strany

Zvláštní kapitolu tvoří chodníky na Říčanské ulici, na nichž jsou závislí lidé třeba obyvatelé ulice Bohuslava Martinů, dalších částí Radošovic či Pacova. Tento projekt je rozdělen do dvou etap, přičemž první v hodnotě 7,8 milionu korun by se měla realizovat v nejbližších měsících. Říčany na výstavbu chodníků získaly dotaci SFDI ve výši kolem čtyř milionů korun. Stavba by měla trvat 24 týdnů od předání staveniště.

„Zahájení přípravy druhé etapy této investice – tedy propojení mezi Černokosteleckou a Říčanskou, budeme schvalovat na prosincovém jednání zastupitelstva. Pokud najde záměr podporu, začnou projekční práce a získávání potřebných povolení,“ doplňuje starosta: „Je důležité také vysvětlit, že jsme se v některých ulicích rozhodli pro opravy chodníků o něco dřív, než budou opravovány silnice. Rekonstrukce ulic jsou často totiž svázány s rekonstrukcí vodovodu, kanalizace a dalších sítí. Finančně jde o mnohem nákladnější akce.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…