Děčín: Budovu výtahu na Pastýřskou stěnu čeká demolice

17.11.2019 8:38

Město Děčín chce vylepšit zázemí via ferraty na Pastýřskou stěnu. Prvním krokem bude demolice zchátralé budovy výtahu. Připravují se také podmínky výběrového řízení na zpracování studie o návrh využití území v dolní části ferraty.

Děčín: Budovu výtahu na Pastýřskou stěnu čeká demolice
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

Demolice budovy výtahu proběhne v termínu od 18. listopadu do 20. prosince 2019. V době demolice bude úplně omezen průchod chodců na chodníku kolem via ferraty. Současně bude i uzavřen pravý jízdní pruh ve směru ke kruhovému objezdu. Demoliční práce provede firma Zemní a dopravní stavby Hrdý Milan s.r.o. Firma si stavbu převezme v pondělí 18. listopadu. Kromě zbourání budovy budou vyklizeny také trosky výtahu uvnitř skály.

„Jedinečná Via ferrata v centru města je důležitým turistickým cílem. Jejím návštěvníkům chceme nabídnout lepší zázemí při nástupu na skálu a zároveň je naším cílem, aby tento prostor vypadal dobře,“ říká primátor města Jaroslav Hrouda s tím, že podmínky výběrového řízení na zpracování studie se v současné době připravují. Schvalovat je bude rada města. Vítěz poté zpracuje také projektovou dokumentaci. Výtah na Pastýřskou stěnu začal turisty vozit v roce 1983. Příliš velký zájem o něj ale nebyl, přístup k němu nebyl bezbariérový, lidé museli navíc k výtahu vystoupat desítky schodů.

Via Ferrata

Výtah měl také malou kapacitu, svezl maximálně dvanáct osob. Kromě toho se kvůli vlhkému prostředí potýkal s řadou technických problémů. Výtah spravoval děčínský Dopravní podnik, v roce 1994 byl předán městu a následně odprodán soukromé firmě.

V roce 2005 chtěla tehdejší děčínská radnice výtah ve skále obnovit, to se ale nepodařilo. Zázemí výtahu je proto již přes dvacet let nepřístupné a je v dezolátním stavu. Současné vedení města s jeho obnovou nepočítá, proto se rozhodlo nástupní budovu nechat zlikvidovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…