Děčín: Nové plavidlo přívozu v Dolním Žlebu začne jezdit v létě

06.03.2016 8:27

Unikátní přívoz v Dolním Žlebu, který využívají nejen místní obyvatelé, ale také turisti, bude zcela nový. Původní převozní prám již dosluhuje, proto město nechalo prám vyrobit.

Děčín: Nové plavidlo přívozu v Dolním Žlebu začne jezdit v létě
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

 Ten by měl dopravu zajišťovat již letos v červenci. Přívoz bude technicky řešen obdobně jako stávající přívoz. Jedná se o plavidla s dolním vodičem, které u nás patří mezi unikáty. Ocelové lano je ukotveno u levého břehu a je po celé délce nadlehčováno plováky. Pro samotnou plavbu mezi oběma břehy je využíváno proudu řeky, a to postupným natáčením prámu proti proudu pomocnými lanky. Zkušení převozníci tak musí reagovat na aktuální vodní stav, povětrnostní podmínky a v neposlední řadě na přepravovanou tonáž. Nové plavidlo přijde město na 2 388 821 Kč. Součástí zakázky je i dodání a výměna hlavního lana, repase řídícího navijáku, vypracování výrobní dokumentace, provozního řádu a zaškolení obsluhy.

Stávajícímu plavidlu končí v březnu technická způsobilost, magistrát nyní řeší, jak provoz zajistit do doby dodání nového prámu.

Převoz v Dolním Žlebu převáží celoročně pěší turisty, cyklisty, motocyklisty a automobily do 12t hmotnosti. Cestující se během přepravy řídí pokyny převozníka a to hlavně při nájezdu a výjezdu na plavidlo.

Přívoz je provozován na neregulovaném úseku řeky Labe, kde hladina v závislosti na hydrologických podmínkách průběžné kolísá. Obecně tedy platí, že přívoz je schopný provozu, pokud je hodnota stavu vody na vodočtu v Ústí nad Labem v rozmezí od 160 do 300 cm. V opačném případě je přívoz mimo provoz. Aktuální stav vodní hladiny si lze kdykoliv ověřit na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Ceník jízdného včetně jízdního řádu je k dispozici http://www.restaurant-dolni-grund.cz/privoz. Rada města umožnila i nákup ročního časového kuponu do 3,5 t a nad 3,5 t.

Přívoz Dolní Žleb na Labi je nejseverněji a nejníže položeným přívozem v Česku. Západní přístaviště má nedaleko železniční zastávky Dolní Žleb, východní přístaviště u silnice  mezi Hřenskem a Děčínem. Přívoz v současné době provozuje občanské sdružení Respektuj mě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

16:14 Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

Pečovatelská služba Kroměříž je od letošního roku součástí příspěvkové organizace města Sociální slu…