Dívčice: Dětský den myslivosti přilákal do Zbudova dvě stovky návštěvníků

14.06.2021 10:06

Zábavné dopoledne plné her, soutěží i poučení v jednom balení, připravili v sobotu 12. června už poosmé v řadě pro děti ze svého okolí myslivci z dívčického spolku Blata. A znovu slavili úspěch. Dětský den myslivosti, který má už své pevné místo v kalendáři akcí Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, přilákal do Zbudova, místní části Dívčic na Českobudějovicku, téměř dvě stovky dětí a dospělých.

Dívčice: Dětský den myslivosti přilákal do Zbudova dvě stovky návštěvníků
Foto: blanet.cz
Popisek: Dívčice

Hlavním motivem dopoledního programu byla příroda a ekologie. „Myslivci jsou často chápáni chybně jen jako lovci se zbraní v ruce, kteří střílejí po všem, co se pohne. My se proto snažíme znovu a znovu ukazovat, že hlavním obsahem naší činnosti je především péče o přírodu a v ní žijící zvěř. A kdo jiný by se měl vztahu k životnímu prostředí učit, než děti. Na venkov se v posledních letech přistěhovalo hodně mladých rodin z měst a jejich povědomí o myslivosti je minimální nebo téměř žádné,“ uvedl předseda Mysliveckého spolku Blata Dívčice Pavel Ježek.

A v malém přírodním areálu s rybníkem, klubovnou, venkovním posezením a rybníkem na okraji Zbudova, bylo pořádně živo. Z okolí dorazily celé rodiny. Děti střílely ze vzduchovek, poznávaly stromy, zvěř a ryby. Kdo chtěl, rybařil. Do celé řady aktivit se spolu s dětmi zapojovali i rodiče. Nechybělo opékání buřtů na bezpečném zděném ohništi. Obrovským hitem ovšem byla jako tradičně ukázka sokolnictví a přehlídka živých dravých ptáků, doplněná odborným výkladem známého sokolníka Miloslava Vondrušky ze Zborova u Ledenic. Přestože Vondruška je se svými dravci ve Zbudově pravidelným hostem, vždy něčím novým překvapí. V sobotu to byl cvičený krkavec velký.

Dospělí rozhodně v zájmu o opeřené dravce za svými dětmi nezaostávali. S lehkou nadsázkou lze říci, že fotografii s některým z ptáků má po sobotě každý druhý obyvatel blat. „Znovu se potvrdilo, že jde o atraktivní akci, kterou hojně navštěvují nejen místní, ale i obyvatelé sousedních obcí. Dobrá spolupráce obce s myslivci a temelínskou elektrárnou, v tomto případě v rámci programu Oranžového roku, pokračuje a nese své ovoce,“ konstatoval starosta Dívčic Miroslav Stulík.

Pod hlavičkou Oranžového roku, prostřednictvím kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské aktivity měst a obcí v sousedství temelínské elektrárny, se každoročně uskuteční zhruba pět stovek různých akcí. Třiatřicet sídel v jejím třináctikilometrovém okolí si v rámci jeho letošního 16. ročníku mezi sebe letos rozdělí celkem 10 miliónů korun.

Obec  Dívčice, která zahrnuje  místně odloučené části Dívčice ves  a Dívčice  nádraží, Zbudov, Novosedly, Českou  Lhotu a Dubenec, leží přibližně osmadvacet kilometrů severozápadně od Českých Budějovic a v současné době má zhruba 560 obyvatel. Nejvýznamnější akcí Dívčic v rámci programu Oranžového roku jsou tradiční Kubatovy slavnosti pořádané u pomníku rychtáře Jakuba Kubaty na Zbudovských Blatech. Na financování těchto oslav se vedle obce a temelínské elektrárny podílí také Jihočeský kraj, Svazek obcí Blata se sídlem v Pištíně a Místní akční skupina (MAS) Rozkvět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…