Do pražského místopisu přibyly názvy tunelů, mostů a ulic

04.04.2013 6:30

Rada hl. m. Prahy dnes schválila návrh na pojmenování tří tunelů, které jsou součástí tunelového komplexu Blanka, dále dvou mostů a ulic.

Do pražského místopisu přibyly názvy tunelů, mostů a ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

 

„Z důvodu blížícího se dokončení všech tří částí tunelového komplexu Blanka jsme se rozhodli pojmenovat každou část komplexu samostatným názvem s tím, že celek může být nazýván Tunelový komplex Blanka. Zároveň na mapě hlavního města přibydou nové názvy mostů a ulic. Jedna z ulic například připomene hereckou legendu Zitu Kabátovou, čímž navazujeme na tradici pojmenovávat ulice v lokalitě Barrandov podle filmových umělců,“ uvedl radní Lukáš Manhart (TOP 09).
 
Názvy tunelů:
 
Brusnický tunel - dle potoka Brusnice, Dejvický tunel - dle katastr. území, Bubenečský tunel - dle katastr. území - MČ Praha 6 a 7. Návrhy na pojmenování tunelů  byly několikrát projednávány v místopisné komisi a výsledkem je doporučení pojmenovat každou část komplexu samostatným názvem s tím, že celek může být nazýván Tunelový komplex Blanka.
 
Názvy mostů:
 
Trojský most - MČ Praha 7 - Troja - návrh na pojmenování nového mostu přes Vltavu na říčním km 46,28 je předkládán z důvodu blížícího se dokončení této dopravní stavby. Pojmenování bylo několikrát projednáváno v místopisné komisi a výsledkem je doporučení pojmenovat most již vžitým názvem „Trojský“.
 
Svatovítský most - MČ Praha 6 – Dejvice - návrh na pojmenování nového mostu spojujícího ulici Svatovítskou, rozdělenou železničním tělesem, je předkládán z důvodu dokončení této dopravní stavby. Pojmenování bylo projednáváno spolu s ostatními stavbami, které jsou dokončovány současně s tunelovým komplexem Blanka. Název navrhla místopisná komise
 
Názvy ulic:
 
Pod Cukrákem - MČ Praha 5- Lipence -  návrh na pojmenování této ulice je předkládán na žádost městské části z důvodů dostavby osmi rodinných domků, název navrhla městská část a místopisná komise jej podpořila.
 
Kabátové - MČ Praha 5 - Hlubočepy - návrh na pojmenování je předkládán z podnětu Odboru živnostenského a občanskosprávního  Magistrátu hlavního města Prahy z toho důvodu, že odboru již byla doručena žádost o vydání popisného čísla k novému bytovému domu, který nelze připojit k žádné stávající ulici a je tedy nutno vytvořit ulici novou. Název navržený místopisnou komisí navazuje na tradici pojmenovávat ulice v lokalitě Barrandov podle filmových umělců. V dubnu bude připomínáno sté výročí narození Zity Kabátové a volba názvu je i z tohoto důvodu vhodná.
 
Parléřova - MČ Praha 6 – Břevnov, Střešovice - Návrh na pojmenování této ulice je předkládán z důvodů uvedených u tunelů a mostů. Za vzniklé situace je možno Parléřovu prodloužit až do Patočkovy a místopisná komise to doporučila během jednání o ostatních změnách, které nastaly v souvislosti s dokončením tunelového komplexu Blanka.
 
Partyzánská - MČ Praha 7– Troja. Návrh na pojmenování této ulice je předkládán z důvodů uvedených u tunelů a mostů. Severní konec ulice Partyzánské tvoří předmostí Trojského mostu. Část Partyzánské od svého zalomení k západu k provizornímu mostu zaniká.
 
Nová Povltavská, U Vltavy, Vodácká, Pod lisem  - MČ Praha 7 - návrh úpravy průběhu stávajících ulic a pojmenování jedné nové je předkládán v souvislosti s dokončením severovýchodního vyústění Bubenečského tunelu a severního předmostí Trojského mostu. Obě tyto stavby zcela mění orientační situaci v této lokalitě, a proto místopisná komise navrhuje jeden nový název (Nová Povltavská) a použití stávajících názvů pro nové komunikace navazující na části starých, pokračujících po nových trasách, zatímco nefunkční části  zanikají. Takto jsou řešeny nové průběhy ulic U Vltavy a Vodácká. Ulice Pod lisem se prodlužuje až ke křižovatce na jižním předmostí Trojského mostu.
 
Pivovarnická, Nad Šetelkou, Nad odbočkou - MČ Praha 8 – Libeň - záměr pojmenovat dosud nepojmenované ulice v lokalitě Na hájku byl projednáván z podnětu Odboru živnostenského a občanskosprávního  Magistrátu hlavního města Prahy místopisnou komisí z důvodů orientačních již v roce 2010. Místopisná komise doporučila pojmenování dvou ulic názvy Nad Šetelkou a Nad odbočkou a prodloužení stávající ulice Pivovarnické. V dnešní době se přistupuje k realizaci na žádost odd. organizace a rozvoje dopravy Odboru rozvoje a financování dopravy z důvodu zavedení parkovací zóny.
 
Za Klíčovem MČ Praha 9 - návrh na pojmenování dosud nepojmenované ulice je předkládán s podporou městské části i místopisné komise. Pojmenování zlepšuje orientační situaci v dané lokalitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.