Do sedel aneb Na kolech za brouky, na ostravské haldy a za překvapením

01.09.2020 15:47

V září se třemi cyklistickými komentovanými vyjížďkami uzavře projekt Do sedel – společná aktivita Ostravského muzea a Kulturně sportovního spolku Elegant, která mezi Ostravany získala velkou oblibu. Tentokrát půjde o vyjížďky do Děhylova (6. září), na Landek (13. září) a po centru Ostravy (27. září).

Do sedel aneb Na kolech za brouky, na ostravské haldy a za překvapením
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Vyjížďky jsou zdarma, jejich účastníci nemusejí mít vlastní bicykly – lze si půjčit i sdílená městská kola, jejichž kapacita bude na trase vyjížďky posílena. „Partnerem projektu je totiž Nextbike Czech Republic, který vyjížďky podpoří také soutěžemi o dobití kreditu na sdílená kola,“ informuje Karin Raszková z Kulturně sportovního spolku Elegant a připomíná, že omezen není ani počet účastníků jednotlivých vyjížděk. Ti se mohou přihlásit na webu ZDE prostřednictvím registračního formuláře. Zde také najdou kompletní informace, mapky, náročnost tras a jednotlivá zastavení. Bude-li větší zájem, bude posílen počet animátorů i doprovod. Vyjížďky obsahově připravované pracovníky Ostravského muzea nabídnou mnohá historická překvapení, objeví přírodní krásy okolí Ostravy a odhalí tajemné legendy i prastaré příběhy.

V neděli 6 září se uskuteční komentovaná vyjížďka z Poruby do Děhylova. „Start bude ve 14 hodin u kruhového objezdu na porubské Hlavní třídě a první zastavení nás čeká v depozitáři historických vozidel DPO, který si prohlédneme,“ říká Jiřina Kábrtová, ředitelka Ostravského muzea, a zmiňuje i další zajímavé body vyjížďky. K nim patří například stará lipová alej, kde se vyskytuje brouk páchník hnědý, který je chráněn českou legislativou a zařazen do projektu Evropské unie s názvem NATURA 2000. „Kolem rybníku Štěpán a loděnice dojedou účastníci vyjížďky do Děhylova. Jde o náročnější trasu, která je i s návratem zpět do Poruby dlouhá 21 kilometrů,“ upozorňuje s tím, že plánovaný návrat je v 17 hodin.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí

Osmá vyjížďka projektu Do sedel, který započal letos v červenci, cílí na černou historii a přírodní krásy soutoku Ostravice a Odry. „Jde o středně náročnou, zhruba 17kilometrovou trasu vhodnou pro cyklisty od 12 let,“ přibližuje Karin Raszková vyjížďku, jež odstartuje v neděli 13. září ve 14 hodin od Ostravského muzea. „První zastávka bude před muglinovským mostem, tématem budou štěrkové náplavy Ostravice a jejich význam,“ upřesňuje Jiřina Kábrtová a načrtává další zastavení, k nimž budou patřit kupovitá halda Dolu Hubert, hrušovská chemička a keramička, Severní dráha Ferdinandova, soutok Ostravice s Odrou, výchozy uhelných slojí na povrch, které jsou jediné v celé Evropě, i haldička u cyklostezky. „Účastníky vyjížďky zavedeme i k průtočnému ramenu Odry, uvidí zbytek degradovaného lužního lesa, vydáme se za lovci mamutů a Petřkovickou Venuší, na rozhlednu, slovanské hradiště i středověký strážní hrad a chybět nebude ani Důl Anselm. Cílem vyjížďky, která potrvá zhruba do 17 hodin, je Landek Park,“ doplňuje.

Závěrečná, devátá vyjížďka je věnována legendám, historii a přírodním krásám centra Ostravy. „Je naplánována na neděli 27. září a má název Od radnice k radnici,“ představuje Karin Raszková nedělní akci, na jejíž účastníky čeká i překvapení. „Vzhledem k tomu, že jde o finále projektu Do sedel, bude vyjížďka zahájena prohlídkou výstavy Fenomén cyklistika, která končí 30. září. Odborného výkladu se ujme Michal Dvořák, jeden z organizátorů výstavy za Elegant spolek a zároveň člověk, který mnohé exponáty sám renovoval. Vstup na výstavu bude zdarma. A v závěru vyjížďku doplní i stylová swingová tančírna s ukázkami tance v podání špičkových tanečníků swingové taneční školy Jazz Monkeys.“
Start je ve 14 hodin před vchodem do Ostravského muzea na Masarykově náměstí a vzhledem k 7kilometrové délce trasy jde o nenáročnou vyjížďku vhodnou i pro šestileté účastníky. Vyjížďka povede ke kostelu sv. Václava, ke zbytku městských hradeb a městské bráně, k bývalému městskému hřbitovu a biskupství. K dalším zastávkám budou patřit lávka na Starou střelnici, z níž dnes už zbylo jen schodiště, Stará střelnice, lávka Unie přes Ostravici, koupaliště U Dubu, hřiště SK Slezská, slezskoostravská radnice, řetězový most, most Miloše Sýkory, pomník osvobození Ostravy, pomník Miloše Sýkory, most Pionýrů, kolonie Kamenec, Komenského sady, památník a mauzoleum Rudé armády, Nová radnice, památný strom a busta J. A. Komenského.

  • Ostravské muzeum a spolek Elegant podporují trend Moravskoslezského kraje, jímž je hledání nových aktivních forem turismu v regionu.
  • Projekt Do sedel, který navázal na výstavu Fenomén cyklistika 2 v Ostravském muzeu, cílí na sportovně kulturní turismus a na rozšíření nabídky volnočasových aktivit pro rodiny s dětmi, mládež a seniory.
  • Kulturně sportovní spolek Elegant je kromě jiného propagátorem městských kol, aktivního životního stylu, elegance a návratu k historii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…