Dobříš: Regulace používání zábavné pyrotechniky

23.11.2017 15:13

Vzhledem k tomu, že se blíží „Mikuláš“ – rozsvícení vánočního stromku a konec roku, k němuž neodmyslitelně patří i oslavy vánočních svátků, připomínáme podmínky k používání zábavné pyrotechniky ve městě Dobříš a také podmínky regulace používání zábavné pyrotechniky.

Dobříš: Regulace používání zábavné pyrotechniky
Foto: Město Dobříš.
Popisek: Dobříš

Vzhledem k tomu, že se blíží  „Mikuláš“ – rozsvícení vánočního stromku a konec roku, k němuž neodmyslitelně patří i oslavy vánočních  svátků, připomínáme  podmínky k  používání zábavné pyrotechniky ve městě Dobříš a také podmínky regulace používání zábavné pyrotechniky. 

Vše najdeme  v Obecně závazné vyhlášce města Dobříše č. 3/2016 o veřejném pořádku, v čl. 9 odst. 1. 2. 3.  

Dle vyhlášky je používání zábavné pyrotechniky mimo dny a místa stanovené touto vyhláškou činností, která by mohla narušit veřejný pořádek v obci.

Kdo poruší veřejný pořádek dopouští se  přestupku, za který je udělována peněžitá sankce.  Strážníci budou důsledně dohlížet na dodržování podmínek používání zábavné pyrotechniky, přestupky budou řešit příkazy na místě / pokutami /.

Co se rozumí pod pojmem používání zábavné pyrotechniky? Používáním zábavné pyrotechniky se rozumí nakládání s pyrotechnickými výrobky, zejména provádění pyrotechnických efektů, a řadí se sem také zejména odpalování ohňostrojů. Rozlišujeme 3 kategorie zábavné pyrotechniky:

  • Kategorie F1 (od 15 let) - třaskající granule, bouchací kuličky, vánoční prskavky
  • Kategorie F2  (od 18 let) - rakety, fontány, prskavky
  • Kategorie F3 (pouze při splnění odborné způsobilosti) - svatební ohňostroje, barevné mohutné/gradující kytice (světlice), pískající chvosty, nebo stříbrné třpytky

Platí tedy, že dětem do 15 let zábavná pyrotechnika do rukou nepatří!!!

Připomínáme, že zakoupená pyrotechnika musí vždy obsahovat návod v češtině, údaj o kategorii CE a registrační číslo musí být uvedeno na obalu.

Kdy a kde se smí zábavná pyrotechnika používat? Zábavná pyrotechnika se smí používat na veřejných i neveřejných prostranstvích ve vzdálenosti větší než 20 m od budov, vozidel a jiného majetku, pouze:

dne 30. 4. a 6. 12. každého roku od 18:00 do 22:00 hod.

dne 31. 12. každého roku od 18:00 hod do 01:00 hod následující dne a roku.

Jaké jsou povinnosti při používání zábavné pyrotechniky? Osoba používající zábavnou pyrotechniku dle podmínek stanovených vyhláškou v plném rozsahu odpovídá za škodu vzniklou touto činností a je povinna neprodleně odstranit odpad vzniklý touto činností.

Je možné udělit výjimku pro jiný než povolený termín? Rada města Dobříše může na základě žádosti udělit výjimku. Žádost o výjimku musí být podána pořadatelem akce nejméně 15 dní před jejím konáním a musí obsahovat:

  • jméno, příjmení nebo název, trvalý pobyt nebo sídlo pořadatele akce, identifikační číslo nebo číslo rodné (pouze jedná-li se o fyzickou osobu podnikající pod rodným číslem),
  • označení druhu akce, datum konání, počátek, konec a místo konání,
  • předpokládaný počet osob, které se akce zúčastní,
  • počet členů pořadatelské služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…