Dolní Břežany: Do vesmíru poletí čtyři kluci a dívka

21.08.2015 16:11

Ondřej Brhlík z Brodku u Přerova, Vojtěch Fárek z Merklína, Adam Karas z Příbrami, Alena Kupská z Bechyně a Jakub Zemek ze Starého města, tak se jmenují finalisté 3. ročníku populárně-naučné soutěže Expedice vesmír. Vítězství je přiblížilo hlavním odměnám - simulovanému letu do vesmíru a skutečnému stavu beztíže (mikrogravitaci) na palubě letadla.

Dolní Břežany: Do vesmíru poletí čtyři kluci a dívka
Foto: dolnibrezany.cz
Popisek: Dolní Břežany

O postupu pětice finalistů rozhodla odborná porota, v níž zasedli mj. astrofyzik Jiří Grygar, psychiatr Cyril Höschl, letec-kosmonaut Oldřich Pelčák, publicista Pavel Toufar a fyzikové Bedřich Rus a Tomáš Mocek. Formou osobních rozhovorů vybírali z třicítky semifinalistů, kteří se soutěží probili dvěma předchozími korespondenčními koly. Roli porotců měli z části i samotní semifinalisté, když směli předvýběr dospělé poroty zúžit na výslednou pětici.

V soutěži tentokrát neuspěl žádný z hned několika uchazečů z Prahy. Dominovaly totiž lokality jako Brodek u Přerova, Merklín, Příbram, Bechyně a Staré město, odkud finalisté Expedice vesmír pocházejí. Tamní dětské kosmonauty teď v Dolních Břežanech až do pátku školí týmy renomovaných vědců v tom, co budou děti potřebovat ve vesmíru při simulovaném letu k planetce, kterou mají odklonit od blížícího se střetu se Zemí.

Finále skončí letem ve stavu beztíže

Expedice vesmír si klade za cíl zážitkovou metodou seznámit 10 až 15 leté finalisty soutěže s veškerou přípravou profesionálních kosmonautů na let do vesmíru. Všech pět finalistů projde několikadenním výcvikem, kdy se budou učit všemu, co správný kosmonaut musí znát a umět, a navíc se také dozví jak zacházet se supermoderními přístroji. Dostanou do ruky množství skutečného kosmického materiálu v podobě vzácných meteoritů, měsíční horniny a nakonec nastoupí do rakety a vydají se do vesmíru s přístrojem, blížícím se nejvýkonnějšímu vědeckému laseru světa, který se buduje právě v Dolních Břežanech u Prahy. Tomuto laseru děti vymyslí oficiální jméno.

Finále skončí 23. srpna v neděli odpoledne letem ve stavu beztíže. Jedno z míst obsadí rovněž jeden novinář, vylosovaný v daný den z účastníků tiskové konference s mladými kosmonauty v Dolních Břežanech.

Soutěž Expedice vesmír 2015 vzniká díky spolupráci čtyř základních pořadatelů: Fyzikálního ústavu AV, časopisu Vesmír, ELI Beamlines a HiLASE. Hlavním partnerem je Metrostav, partnery Expedice jsou společnosti VCES a Laser-Tech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

7:37 České Budějovice: Platby za školy a družiny se nezvýší

Pondělní zasedání rady města přináší dobrou zprávu rodičům, kteří mají děti předškolního a mladšího …