Domažlice: Turisté plánují opravu západní strany Kurzovy věže na Čerchově

06.02.2019 8:36

V loňském roce přišlo na Kurzovu rozhlednu na Čerchově 8540 návštěvníků. O objekt se stará domažlický odbor Klubu českých turistů.

Domažlice: Turisté plánují opravu západní strany Kurzovy věže na Čerchově
Foto: domazlice.info
Popisek: Domažlice

"Na Čerchově proběhla loni již 18. sezóna.  Celkem se od roku 2000, kdy byla Kurzova věž zpřístupněna po vrácení do majetku KČT, z ní rozhlédlo 159.879  evidovaných platících turistů," konstatoval předseda domažlického odboru KČT Petr Matějka.

"Vloni jsme pokračovali v opravách a v celkové údržbě věže, chaty i pronajaté garáže. Během jubilejního 125. roku existence KČT Domažlice jsme nechali postavit v prostoru u věže osmiboký dřevěný altán pro úkryt cca 15 turistů. Cena investice byla 161. 011 Kč," vyčíslil Matějka.

Na sezónu 2018 objednali turisté nové suvenýry – trička s potiskem Kurzovy věže, skládačky Chodsko a Český les a nylonové batohy s nápisem Česká studánka.

"Celkem nás opravy a úpravy v roce 2018 stály 161.011,-  Kč. Tedy celkem od roku 1999 to byly 4.962.432.- Kč. Ve vstupním prostoru věže máme umístěnou pokladničku pro dobrovolné příspěvky  veřejné sbírky. Návštěvníci Čerchova  v roce 2018 do ní na opravu rozhledny a chaty vhodili 2.614.- Kč. Za rok 2018 věnovali různí dárci  32.720.-Kč , celkově od roku 2000 to byly 2. 067.774.- Kč," pokračoval Matějka.

  Letos domažličtí turisté plánují vyzlacení pamětní desky dr. Viléma Kurze, která je na jižní straně věže. "Protože během roku jsme pozorovali zhoršující se stav vnější strany zdiva západní strany rozhledny, rozhodli jsme se v roce 2019 provést její generální opravu. Práce budou probíhat v měsících květen – červenec za použití lešení. Na opravu pamětní desky dr Viléma Kurze nám 10.000 Kč přispěje ústředí KČT v Praze a na opravu zdiva jsme získali 50.000 Kč od obce Česká Kubice. Pokusíme se též získat finanční prostředky z dotačního programu Podpora rozvoje venkovského a industriálního cestovního ruchu v Plzeňském kraji pro rok 2019," popsal předseda odboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…