Dva plzeňské projekty se ucházejí o titul Komunální projekt roku 2021

23.08.2021 12:45

Dva městské projekty přihlásil Útvar koncepce a rozvoje města Plzně do soutěže Komunální projekt roku 2021, o cenu se ucházejí sociální byty v Prostřední ulici a přístavba 55. mateřské školy Plzeň v Mandlově ulici.

Dva plzeňské projekty se ucházejí o titul Komunální projekt roku 2021
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Soutěž o nejlepší realizovaný projekt na úrovni územní samosprávy se koná pod záštitou ministryně pro místní rozvoj České republiky Kláry Dostálové. V letošním ročníku se přihlásilo 51 projektů do sedmi kategorií. Z těch nejlepších projektů v každé kategorii vybere hodnotitelská komise celkového vítěze. Vyhlášení výsledků se uskuteční 21. září v Českém muzeu hudby v Praze.

První projekt, byty pro seniory a lidi se zdravotním postižením v Prostřední ulici 48, je přihlášen do kategorie Sociální projekt roku. Nové malometrážní byty o dispozicích 1+kk a 2+kk nechal přestavět plzeňský magistrát z nevyužívaných nebytových prostor domu na Nové Hospodě. Své domovy v nich našli senioři a osoby se zdravotním postižením.

„Město Plzeň, které je výhradním vlastníkem objektu, nechalo vystavět dvacet nových bytů a zároveň zrevitalizovat interiéry a exteriéry celé budovy, kde bylo dosud 69 bytových jednotek. Tím se významně zlepšil komfort bydlení pro stávající obyvatele. Objekt byl zkolaudován v březnu letošního roku,“ uvedl radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf, který stojí za projekty v oblasti bytové politiky města. Náklady na vybudování dvaceti bytových jednotek a na revitalizaci celého objektu si vyžádaly 43,6 milionu korun, město je hradilo z vlastních finančních zdrojů.

Radní David Šlouf také upozornil, že město Plzeň systematicky buduje nájemní byty pro specifické skupiny obyvatel, přičemž dbá na to, aby místo žilo a nebylo vyloučenou lokalitou. „V budově má zázemí též Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, které nabízí nejen místním obyvatelům nejrůznější zájmové a volnočasové aktivity. Je zde i lékař a sociální poradenství, které pomáhá se zajištěním osobní péče, vyřízením různých sociálních příspěvků i jiných žádostí. V rámci spolupráce s Filozofickou fakultou Západočeské univerzity v Plzni nájemníkům pomáhají i studenti katedry sociologie,“ dodal David Šlouf.

Druhý z plzeňských projektů, přístavba 55. MŠ Plzeň v Mandlově ulici, se snaží uspět v kategorii Děti a rodiče. Jako jednu ze svých největších investičních akcí ji v polovině června uvedl do provozu Městský obvod Plzeň 3. Přístavba pavilonu 55. MŠ pomáhá řešit dlouhodobou nedostatečnou kapacitu v mateřských školách, zejména v jižní části centrálního plzeňského obvodu. Díky přístavbě vznikly dvě nové třídy pro 48 dětí, sociální zázemí a multifunkční prostor, který je možné využít na nejrůznější aktivity, jako tělocvičnu nebo jako sál pro společenské akce v rámci aktivit mateřské školy. V případně nutnosti může tělocvična sloužit jako klasická školní třída, například při rekonstrukcích či jiných mimořádných událostech.

„Celá budova je navržena jako nízkoenergetická s plochou střechou, která je osázena vegetační zelení. Přístavba, jež poutá pozornost díky dřevěnému modřínovému obkladu, citlivě propojila dva stávající objekty v jeden celek a stala se tak organickou součástí celého areálu. Celkové náklady na vybudování činily více než 35 milionů korun,“ doplnil první místostarosta centrálního městského obvodu Petr Baloun.

Projekty se podle svého typu a zaměření nominují do následujících sedmi kategorií: Sociální projekt roku, Děti a rodiče, Veřejná zeleň, Odpadové hospodářství, Utváření veřejného prostoru, Chytrá obec a Ekologický projekt roku.

Vyhlašovatelem soutěže je vydavatelství Profi Press, zastoupené redakcí časopisu Moderní obec. Cílem je zviditelnění a ocenění představitelů a pracovníků místních samospráv a jimi realizovaných inspirativních a pro občany přínosných projektů uskutečněných územními samosprávami.

Více informací o soutěži je možné najít na www.komunalniprojektroku.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…