Dvůr Králové nad Labem: Dobrovolníci vysadili tři nové aleje ve svahu nad Verdekem

13.12.2021 18:59 | Tisková zpráva

Asi dvacítka dobrovolníků – dospělých i dětí – se v sobotu 27. listopadu sešla v polích nad Verdekem, aby podpořila dobrou věc a vlastními silami tu vysadila 80 ovocných stromů.

Dvůr Králové nad Labem: Dobrovolníci vysadili tři nové aleje ve svahu nad Verdekem
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

Záměr výsadby nových stromořadí na pozemcích města, které byly v rámci pozemkových úprav přímo vytvořeny jako ochrana před vodní erozí, připravil odbor životního prostředí královédvorského městského úřadu ve spolupráci se společností Lesy města Dvůr Králové nad Labem a s technickými službami města. Přestože podobná výsadba již několik let probíhá, aktuální novinkou bylo právě zapojení veřejnosti. Lidé tak měli možnost vlastními silami udělat něco pro životní prostředí a přispět ke zlepšení charakteru krajiny. Odměnou jim byl nejen dobrý pocit z odvedené práce, ale také malé občerstvení či špekáčky, které si tu na ohni mohli opéct.

„Jsem rád, že se našla řada dobrovolníků, kteří si za slunečného sobotního dne udělali čas a přišli udělat něco pro přírodu. Za to jim patří velké díky,“ uvedl místostarosta města Jan Helbich, který celou akci inicioval.

Vysazené švestky a jabloně tvoří trojici oboustranných alejí a přerušují tak svažitý pozemek nad Verdekem, který je především při přívalových deštích ohrožen silnou erozí. „Řady stromů propojují stávající cesty a takto upravené a udržované pozemky poskytnou útočiště řadě druhů živočichů, a to zejména hmyzu. Záměrně jsme zvolili druhy ovocných stromů, které jsou v české krajině tradiční, odolné a které ji obohatí nejen o možnost potravy pro ptáky a zvěř,“ vysvětlil Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu.

Kromě sazenic stromů a dřevěných podpěr byly umístěny u každého stromu samozavlažovací vaky, nebo ochranné pletivo nutné pro ochranu stromků před okusováním zvěří.

„Věřím, že to rozhodně není poslední akce tohoto typu, kterou město připravilo. Za přípravu a realizaci sobotní akce bych rád poděkoval nejen všem účastníkům, ale také Milanu Šimkovi z odboru životního prostředí a Petru Kupskému, jednateli Lesů města, kteří akci pomohli zajistit,“ dodal místostarosta Jan Helbich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

16:14 Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

Pečovatelská služba Kroměříž je od letošního roku součástí příspěvkové organizace města Sociální slu…