Dvůr Králové nad Labem: Místní školy a neziskovky mají za sebou první „seznamku“

13.12.2018 17:37

Ve Dvoře Králové nad Labem se v polovině listopadu uskutečnilo setkání zástupců škol a vybraných neziskových organizací.

Dvůr Králové nad Labem: Místní školy a neziskovky mají za sebou první „seznamku“
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Pod názvem „Spolupracujeme v síti aneb Pomáháme dětem“ došlo k neformálnímu seznámení všech zúčastněných, kteří měli možnost vést na 60 dialogů tváří v tvář. Akce přispěla k rozšíření aktivit na podporu spolupráce mezi všemi aktéry, kteří ve městě tvoří podpůrnou síť pro rodiny s dětmi.

Na akci, která proběhla dne 15. listopadu 2018, se potkali zástupci deseti škol, z toho devíti základních škol a jednoho gymnázia, se 6 poskytovateli služeb pro rodiny s dětmi. V průběhu akce došlo ke společnému seznámení všech účastníků a posléze i k seznámení tzv. každého s každým, kdy se během necelého jednoho dne uskutečnilo kolem 60 pracovních schůzek.

„Rádi bychom těmito aktivitami podpořili nastavení spolupráce v síti daného území. Není rozhodující, zda jste pedagog, výchovný poradce, lékař nebo sestra, sociální pracovník, policista či se jinak během vaší profese potkáváte s dětmi. Důležité je se na věc dívat s ohledem na zájem samotného dítěte a podle toho se společně domlouvat na nejúčinnějším postupu. Usilujeme o nastavení funkční komunikace, aby každý ze zástupců sítě věděl, jaká je jeho role a na koho se může obrátit -  a to nejen pro chvíle aktuální kauzy, ale i do budoucna,“ uvedl Martin Snížek, lokální síťař pro obec s rozšířenou působností (ORP) Dvůr Králové nad Labem v projektu MPSV.

Jak pomoci dětem a kam se obrátit – nová brožura pro učitele

Účastníci setkání byli informováni i o vzniku ikona souborunového materiálu pro pedagogy, kteří hledají cestu k řešení případů dětí s různými potížemi. Tento počin je dalším z nástrojů pomoci, který vznikl právě díky nově nastavené spolupráci aktérů sítě.  Obsahuje ucelený přehled kontaktů na úřady, poradny a další služby, které zajišťují pomoc dětem a jejich rodinám, například v situacích jako jsou psychické problémy, šikana, trávení volného času, selhávání ve škole aj. Distribuce materiálu pro pedagogy, který vytvořila pracovní skupina ve spolupráci se zástupci místních škol, aktuálně probíhá.

Setkání se konalo v rámci projektu Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí realizovaného MPSV a Místního akčního plánu ORP Dvůr Králové nad Labem (MAP II). Vzhledem k pozitivním zpětným vazbám plánují organizátoři další navazující setkání pro základní školy v území na příští rok, včetně rozšíření tohoto seznamovacího modelu i na mateřské školy z ORP Dvůr Králové nad Labem.

O projektu

Projekt Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí realizuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ve 12 krajích ČR prostřednictvím Operačního fondu Zaměstnanost. Zaměřuje se na posílení mezirezortní a multidisciplinární spolupráce v oblasti péče o ohrožené děti a jejich rodiny. Cílem projektu je i nadále snižovat počet dětí, které musí svou rodinu opustit, a dětem, jež se dostávají do systému náhradní rodinné péče, zajistit co nejkvalitnější individuální péči. V rámci projektu probíhá v 11 krajích ČR aktivita Podpora síťování služeb na lokální úrovni (Síťování), kterou provádí 87 lokálních a krajských síťařů, zaměstnanců ministerstva. Více informací najdete na: www.pravonadetstvi.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…