Dvůr Králové nd Labem: Kamery sleduje operátor, přestupky hlásí strážníkům

29.02.2016 8:35

Nového pomocníka bdícího nad pořádkem ve městě má Městská policie Dvůr Králové nad Labem. Městský kamerový dohlížecí systém (dále jen MKDS) od ledna letošního roku nově obsluhuje operátor.

Dvůr Králové nd Labem: Kamery sleduje operátor, přestupky hlásí strážníkům
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

„Jeho úkolem je sledovat situaci ve městě na jednotlivých kamerách MKDS a informovat o dění strážníky, kteří podněty vyhodnotí a následně je řeší,“ říká Jan Štípek, zastupitel pověřený řízením královédvorské městské policie a zároveň manažer prevence kriminality na Městském úřadě Dvůr Králové nad Labem.

Operátor denně zaznamená v průměru deset událostí, které strážníkům předává. „Následně buď hlídka dorazí přímo na místo, kde řeší přestupek, nebo strážníci zpracují důkazní materiál a předají přestupek ke správnímu řízení, např. na oddělení dopravních přestupků. Takže pokud si hříšník myslí, že má vyhráno, když nedostal od strážníků výzvu nebo ho hlídka nechytla na místě při činu, ať není překvapen, když mu dorazí obsílka z městského úřadu,“ vysvětluje Jan Štípek.

K úspěchům operátora MKDS za první měsíc jeho činnosti patří např. odhalení poškození dopravní značky v Palackého ulici, poškození vozidla při parkování na náměstí T. G. Masaryka, nedovolené stání na chodníku, jízda v jednosměrné ulici nebo překročení povolené doby parkování na náměstí T. G. Masaryka a řada dalších.

Od února policisté testují vzdálený přístup

Od února Městská policie Dvůr Králové nad Labem testuje nově zakoupené dva mobilní telefony a dva tablety, které umožní sledovat kamerový systém přímo z terénu. „Tato zařízení nebyla pořízena pouze pro vzdálený přístup MKDS, ale nově umožní strážníkům přímo na místě řešit přestupky, ověřit totožnost osob, nahlížet do evidence psů a provádět další úkony, kvůli kterým se museli dříve vracet na služebnu k počítači,“ dodává Jan Štípek.

MKDS se skládá z několika menších nezávislých systémů, které tvoří celek o 27 kamerách. Ty jsou rozmístěny na řadě míst Dvora Králové nad Labem. Do systému patří i dvě kamery úsekového měření rychlosti v Tyršově ulici a v městské části Lipnice a dvě kamery tzv. mobilního kamerového systému, který se využívá na přechodnou dobu v místech, kde nejsou zřízeny pevné kamerové body.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

22:15 Plzeň staví velkokapacitní parkovací dům na Světovaru, pojme přes 400 aut

Plzeň zahájila stavbu velkokapacitního parkovací domu se zelenou střechou a stáním pro elektromobily…