Frenštát pod Radhoštěm: Nižší poplatek za komunální odpad, delší doba splatnosti

20.12.2017 13:01

Na 25. zasedání Zastupitelstva města Frenštátu pod Radhoštěm dne 14. 12. 2017 byla schválena nová výše místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a využívání a odstraňování komunálních odpadů.

Frenštát pod Radhoštěm: Nižší poplatek za komunální odpad, delší doba splatnosti
Foto: mufrenstat.cz
Popisek: Frenštát pod Radhoštěm

V roce 2018 tedy poplatník zaplatí částku 590 korun za kalendářní rok, což je o 10 korun méně než v letech předchozích. Zároveň se prodlužuje i termín splatnosti poplatku, a to do 31. 10. daného kalendářního roku.

Výše poplatku na rok 2018 byla stejně jako v předchozích letech stanovena obecně závaznou vyhláškou OZV 4/2017, jejíž přílohou je kalkulace sazby poplatku. „Kalkulace vychází ze skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu v roce 2016 a předpokládaných nákladů na ostatní činnosti související s provozem systému nakládání s komunálním odpadem v roce 2018,“ uvedl Jan Rejman, vedoucí odboru financí a rozpočtu MěÚ Frenštát pod Radhoštěm. V uplynulém období se Městu Frenštát pod Radhoštěm podařilo snížit náklady na hospodaření s komunálním odpadem. Základem bylo zvýšení množství vytříděných složek odpadu i kroky vedoucí ke snížení produkce odpadů a předcházení jejich vzniku. „Jedná se o celou řadu konkrétních opatření jako je vybudování sběrného dvora, zajištění bezplatného odběru dřevěného odpadu, třídění a sběr železného odpadu, pneumatik, dotřiďování velkoobjemového dopadu, navýšení počtu sběrných míst starého textilu, umístění 12 velkoobjemových van na biologicky rozložitelný odpad, zpětný odběr elektrozařízení a mnohé další,“ doplnila Eva Spurná, vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Frenštát pod Radhoštěm.

Splatnost poplatku je nově stanovena do 31. října daného kalendářního roku. „Důvodem změny je snaha umožnit poplatníkovi rozložit si úhradu této poplatkové povinnosti až do deseti měsíčních splátek a tím vyjít vstříc například vícečlenným rodinách z hlediska zatížení jejich finančních rozpočtů,“ uzavřel Jan Rejman. Občané mají možnost poplatek zaplatit bankovním převodem či hotově na pokladně městského úřadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…