Frenštát pod Radhoštěm: V městské památkové zóně budou obnoveny další objekty

12.08.2019 19:23

Město Frenštát pod Radhoštěm získalo z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón Ministerstva kultury ČR finanční podporu ve výši více jak 1,84 milionu korun na obnovu kulturních památek.

Frenštát pod Radhoštěm: V městské památkové zóně budou obnoveny další objekty
Foto: mufrenstat.cz
Popisek: Frenštát pod Radhoštěm

Město navíc v letošním roce na regeneraci památek využije dalších 200 tisíc korun. 100 tisíc korun získalo za vítězství v krajském kole soutěže "Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón České republiky" za rok 2018 a 100 tisíc korun za ocenění ministryně pro místní rozvoj v tomtéž programu. Peníze budou rozděleny a použity na obnovu tří měšťanských domů, restaurování sochy Neptuna na frenštátském náměstí Míru a obnovu vstupního a bočního kamenného portálu kostela sv. Martina.

Obnova čelní fasády včetně restaurování dekorativních prvků, kamenných sloupů, portálu vstupních dveří a nátěr oken bude proveden na měšťanském domě č. p. 4. Předpokládaná výše dotace poskytnutá Ministerstvem kultury činí 878 000 korun, město Frenštát pod Radhoštěm přispěje částkou 78 000. Druhým podpořeným objektem je měšťanský dům č. p. 20, na který bude poskytnuta dotace z ministerstva ve výši 723 000 korun a zastupitelstvo města schválilo příspěvek ve výši 120 000 korun. Finanční prostředky budou využity na obnovu čelní fasády tohoto domu. Nátěr střešní krytiny a restaurování historických kovových dveří včetně portálu zkrášlí měšťanský dům č. p. 8. Na tyto práce ministerstvo poskytne dotaci ve výši 292 000 a město přispěje částkou 31 tisíc Kč.

Dále bude z poskytnutých finančních prostředků Ministerstva kultury obnovena socha Neptuna, jež je součástí kašny na náměstí Míru. Na obnovu sochy město získalo dotaci ve výši 17 000 korun. Rovněž z prostředků Ministerstva kultury bude financována obnova vstupního a bočního kamenného portálu kostela sv. Martina. Veškeré práce budou opět realizovány pod přímým dohledem pracovníků Národního památkového ústavu v Ostravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …