Frýdek-Místek: Kříž na Vršavci je jako nový, místní zvou na slavnostní požehnání

20.10.2022 7:35 | Tisková zpráva

Restaurátor úspěšně dokončil opravu božích muk v Nových Dvorech-Vršavci. Spravil podstavec, vyčistil kámen a obnovil zašlý nápis i chybějící části. Obnovy se dočkal i samotný kříž, který byl zbaven starých nátěrů i koroze a znovu byl natřen.

Frýdek-Místek: Kříž na Vršavci je jako nový, místní zvou na slavnostní požehnání
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Cenná barokní památka měla narušenou statiku i nachýlený litinový kříž, zatékala do ní voda, obvodová odnož se propadala do země a samotný pískovcový podstavec byl roztržený. Některé drobné části božích muk dokonce chyběly. „Je důležité zaměřovat pozornost i na tyto drobné památky, které pamatují naše předky. Krajina kolem nich se postupně přetváří, ony by ale měly zůstat pevnými body a držet ducha místa i pro budoucí generace,“ řekl primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32346 lidí

Na obnovu měla přispět dotace z ministerstva kultury, dotační titul však nakonec nebyl vyhlášen. 168 tisíc korun tak uhradilo město ze svého rozpočtu. „Asi málokdo ví, že boží muka na Nových Dvorech-Vršavci přišla o původní kamenný kříž v roce 1957, kdy na ni při vichřici spadl strom. Z vyprávění mého přítele pana Františka vím, že on a jeho bratr Karel, donesli ze hřbitova u kostela v Sedlištích železný kříž, kterým nahradili ten původní kamenný,“ připomněl zajímavou historii božích muk občan Emil Fojtík, který tiskovému oddělení předal také dobové fotografie.

V letošním roce má být dokončena obnova také dalších drobných sakrálních památek – jde o kapličku v Bruzovské ulici, sloupovou kapličku v ulici ČSA a pískovcový kříž na hřbitově v Lískovci.

Boží muka v Nových Dvorech-Vršavci nechají místní požehnat. Slavnostní událost se koná v pátek 21. října od 16 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

11:33 Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

Od pondělí 27. května dopravu na velmi frekventované jablonecké křižovatce Palackého – U Přehrady v …