Frýdek-Místek: Město investuje do oprav bytů 30 milionů ročně

10.07.2019 16:23

Statutární město Frýdek-Místek vlastní tisíc tři sta dvanáct bytů. Do jejich oprav investuje pravidelně desítky milionů korun.

Frýdek-Místek: Město investuje do oprav bytů 30 milionů ročně
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

V letošním roce je na běžnou údržbu a rekonstrukce jednotlivých bytů vyčleněno z městského rozpočtu třicet milionů korun, což je zhruba stejně jako v loňském roce. Další desítky milionů stojí rekonstrukce prováděné hromadně v celém domě.

„Rekonstrukce městských bytů je nevyhnutelná. Zatímco zvenku již byly zatepleny a dostaly i nová okna, vnitřní vybavení je zastaralé. Cílem je, aby byty splňovaly požadované standardy současného bydlení. Rozsáhlými opravami procházejí zejména byty uvolněné po nájemnících. Mění se v nich elektroinstalace, zdí se bytová jádra, instalují nové kuchyňské linky nebo vestavěné skříně, pokládají nové podlahy a mění interiérové i vstupní dveře. Letos touto rozsáhlou obnovou prošlo přes třicet bytů v různých městských bytových domech, například na ulici Beskydská nebo Anenská, a další se připravují,“ řekl náměstek primátora Radovan Hořínek s tím, že celková rekonstrukce čeká v nejbližší době byt č. 5 na ulici Anenská 689 a některé byty ve věžovém domě na ulici Ostravská 882.

Jak už bylo zmíněno, město je vlastníkem více jak třinácti stovek bytů, z toho je tři sta padesát bytů v devíti domech zvláštního určení, tedy v domech v minulosti označovaných jako domy s pečovatelskou službou. I v nich byty procházejí postupnou obnovou. „V příštích týdnech projdou celkovou rekonstrukcí čtyři byty v domech na ulici 17. listopadu, které čeká výměna elektroinstalace, rekonstrukce bytového jádra, instalace kuchyňské linky i pokládka nové podlahové krytiny,“ upřesnil náměstek Hořínek.

Rekonstrukce Penzionu pro seniory

„V plném proudu je také rekonstrukce bytových jader v Penzionu pro seniory, kterou loni prošlo přes čtyřicet bytů a letos je na řadě dalších čtyřicet. Práce zahrnují vybudování nových koupelen a toalet, ale také instalaci kuchyňských linek, včetně sporáků a digestoří. Náklady v rámci druhé etapy jsou vyčísleny na více než 12 milionů korun,“ připomenul primátor Michal Pobucký.

Letos již bylo opraveno přes sedmdesát pět bytů, z toho ve třiatřiceti bytech přesáhla cena rekonstrukce sto tisíc korun. Z vyčleněných třiceti milionů na opravy a údržbu bytů již bylo proinvestováno přes šestnáct milionů. Objem finančních prostředků, vkládaných do bytového fondu, za poslední čtyři roky činí více než dvě stě milionů korun, z toho přes sto dvacet milionů bylo investováno do zateplení domů, včetně výměny oken, ale také například do výměny odpadního potrubí, kterou v loňském roce prošel věžový dům na ulici Komenského v Místku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…