Frýdek-Místek: Město investuje do oprav bytů 30 milionů ročně

10.07.2019 16:23

Statutární město Frýdek-Místek vlastní tisíc tři sta dvanáct bytů. Do jejich oprav investuje pravidelně desítky milionů korun.

Frýdek-Místek: Město investuje do oprav bytů 30 milionů ročně
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

V letošním roce je na běžnou údržbu a rekonstrukce jednotlivých bytů vyčleněno z městského rozpočtu třicet milionů korun, což je zhruba stejně jako v loňském roce. Další desítky milionů stojí rekonstrukce prováděné hromadně v celém domě.

„Rekonstrukce městských bytů je nevyhnutelná. Zatímco zvenku již byly zatepleny a dostaly i nová okna, vnitřní vybavení je zastaralé. Cílem je, aby byty splňovaly požadované standardy současného bydlení. Rozsáhlými opravami procházejí zejména byty uvolněné po nájemnících. Mění se v nich elektroinstalace, zdí se bytová jádra, instalují nové kuchyňské linky nebo vestavěné skříně, pokládají nové podlahy a mění interiérové i vstupní dveře. Letos touto rozsáhlou obnovou prošlo přes třicet bytů v různých městských bytových domech, například na ulici Beskydská nebo Anenská, a další se připravují,“ řekl náměstek primátora Radovan Hořínek s tím, že celková rekonstrukce čeká v nejbližší době byt č. 5 na ulici Anenská 689 a některé byty ve věžovém domě na ulici Ostravská 882.

Jak už bylo zmíněno, město je vlastníkem více jak třinácti stovek bytů, z toho je tři sta padesát bytů v devíti domech zvláštního určení, tedy v domech v minulosti označovaných jako domy s pečovatelskou službou. I v nich byty procházejí postupnou obnovou. „V příštích týdnech projdou celkovou rekonstrukcí čtyři byty v domech na ulici 17. listopadu, které čeká výměna elektroinstalace, rekonstrukce bytového jádra, instalace kuchyňské linky i pokládka nové podlahové krytiny,“ upřesnil náměstek Hořínek.

Rekonstrukce Penzionu pro seniory

„V plném proudu je také rekonstrukce bytových jader v Penzionu pro seniory, kterou loni prošlo přes čtyřicet bytů a letos je na řadě dalších čtyřicet. Práce zahrnují vybudování nových koupelen a toalet, ale také instalaci kuchyňských linek, včetně sporáků a digestoří. Náklady v rámci druhé etapy jsou vyčísleny na více než 12 milionů korun,“ připomenul primátor Michal Pobucký.

Letos již bylo opraveno přes sedmdesát pět bytů, z toho ve třiatřiceti bytech přesáhla cena rekonstrukce sto tisíc korun. Z vyčleněných třiceti milionů na opravy a údržbu bytů již bylo proinvestováno přes šestnáct milionů. Objem finančních prostředků, vkládaných do bytového fondu, za poslední čtyři roky činí více než dvě stě milionů korun, z toho přes sto dvacet milionů bylo investováno do zateplení domů, včetně výměny oken, ale také například do výměny odpadního potrubí, kterou v loňském roce prošel věžový dům na ulici Komenského v Místku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Budějcké vody mají svůj web

7:17 České Budějovice: Budějcké vody mají svůj web

Nezastupitelnou úlohu vody v krajině přibližuje dětem základních škol i veřejnosti projekt Budějcké …