Frýdek-Místek: Město rozšíří péči o lidi s demencí, chystá Alzheimer centrum i Domovinku

25.01.2023 15:47 | Tisková zpráva

Frýdecko-místecká radnice zintenzivní péči o seniory a o lidi s různými typy demencí. Město získalo pro své obyvatele třicítku míst v Domově Medela ve Frýdlantě nad Ostravicí a chystá výstavbu Alzheimer centra i Domovinky na zelené louce.

Frýdek-Místek: Město rozšíří péči o lidi s demencí, chystá Alzheimer centrum i Domovinku
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Péče o lidi s různými typy demencí se ve Frýdku-Místku rozšíří. Radnice připravuje výstavbu Alzheimer centra poblíž sídelní části města v lokalitě Baranovice, Nová Osada. Prodává městský pozemek, na kterém by zařízení vybudoval soukromý investor do dvou až tří let. Město by k němu nechalo vystavět přístupovou cestu. „Centrum by mělo disponovat 100 lůžek ve dvoulůžkových pokojích a mělo by nabízet 24hodinovou péči pro klienty. Město by se podílelo na provozu centra dotacemi, formou příspěvků na pobyt klientů,“ uvedla náměstkyně pro oblast sociální péče, sociálních služeb a zdravotnictví Leona Sárkőziová (ANO 2011).

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí

V plánu je také výstavba zařízení, které by sloužilo jako odlehčovací služba pro seniory. Tzv. Domovinka funguje na podobném principu jako mateřská školka a poskytuje úlevu pro rodiny, které se v domácím prostředí starají o seniora a zároveň pracují. „Senior je během dne v Domovince, má zajištěn program a stravování. V odpoledních hodinách si jej pak rodina odveze domů, anebo rozvoz zajistí pracovníci Domovinky,“ dodala náměstkyně Sárkőziová.

V současnosti ve městě funguje Centrum denní péče – Domovinka v rámci Centra pečovatelské služby Frýdek-Místek v ulici J. Lady v Místku. Kapacita zařízení je 18 míst, přičemž „nová Domovinka“ by měla mít kapacitu 40 míst a vzniknout by měla ve stejné lokalitě jako budoucí Alzheimer centrum. Výstavbu by platilo město a zajistilo by také vybudování příjezdové cesty k zařízení.

Třicítku míst pro obyvatele Frýdku-Místku již zajistilo a financuje město v nově otevřeném Domově Medela ve Frýdlantě nad Ostravicí, který se specializuje na péči o lidi s Alzheimerovou chorobou a s dalšími onemocněními.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…