Frýdek-Místek: Polští Mokryszovi nechali zhotovit pamětní desku zasloužilému českému hasiči

25.06.2016 12:38

Včera se uskutečnil až do 18 hodin v Dobré na Frýdecko-Místecku Den otevřených dveří ve zdejší více než sto let staré zbrojnici. Budova prošla komplexní rekonstrukcí a je také nově vybavena. Součástí oslav bylo odhalení pamětní desky významnému starostovi SDH Dobrá Josefu Mokryšovi, který vedl zdejší hasiče neuvěřitelných 43 let.

Frýdek-Místek: Polští Mokryszovi nechali zhotovit pamětní desku zasloužilému českému hasiči
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Desku nechala zhotovit polská firma Mokate, výrobce čajů a káv a současně majitel tradičního českého výrobce zrnkové kávy a pečiva Marila. Předkové majitelů - Teresy a Kazimierze Mokrysz – pochází právě z Dobré a Josef Mokryš byl jejich strýcem.

„Jsme s manželem rádi, že jsme mohli zhotovením této pamětní desky přispět k tomu, aby jeho jméno a život i to, co vykonal, bylo trvale a důstojně připomenuto, a děkujeme představitelům obce, že nám to umožnili,“ řekla Teresa Mokrysz a dodala, že Josef Mokryš sloužil svým spoluobčanům celou duší a celým tělem, věren přikázáním hasičského desatera. Starostka SDH Dobrá Ludmila Baranová připomněla, že zdejší sbor patří k nejstarším ve Slezsku a také Josef Mokryš byl jedním z nejdéle sloužících hasičských starostů v regionu. Kromě toho byl znám svým lidumilstvím, práci s mládeži a podporou sportu. „Pod jeho velením patřila jednotka k nejlepším a s nejkratším dojezdovým časem. Měl tak vycvičené koně, že po vyhlášení poplachu sami běželi z pole ke strážníci, aby mohli být zapřaženi do stříkačky,“ připomněla Baranová.

„Je to pro mne velký den, že se děda dočkal takového ocenění, zasloužil si to,“ zhodnotil vnuk bývalého starosty, rovněž jménem Josef Mokryš. Společně s ním se oslav zúčastnili další další vnuci, mimo jiné dvě ženy, jež jsou jedinými žijícími svědky křtu motorové stříkačky v 30. letech minulého století, kdy je také na památečním snímku zachytil fotograf. Zarámovanou zvětšeninu fotografie také sbor obdržel od firmy Mokate. „Pamatuji si, že to byla velká událost, pro místní hasiče to byla velká sláva uvedla vnučka, paní Cínařová. „V období krize se jim podařilo sehnat peníze, z části pocházely z úspor rodinných příslušníků, kteří sboru poskytli bezúročnou půjčku,“ doplnil Josef Mokryš.

Teresa Mokrysz, která je známá v médiích také jako „madame Mokate“ zdůraznila, že rodina je hrdá na rodinnou vazbu k Josefu Mokryšovi v české části Těšínského Slezska. „Nikdy neopomíjíme hovořit o našich českých kořenech. Doufáme, že tento nádherný den je začátkem přátelství a spolupráce mezi naší firmou Mokate a doberskými hasiči,“ dodala. Starosta obce Jiří Carbol uvítal, že může všem občanům předat k užívání zbrojnici, která současně slouží všem spolkům i jako kulturní dům. „Jsem velmi rád zájmu polské firmy a velmi si ceníme toho, že její majitelé nechali zhotovit pamětní desku našemu zasloužilému občanovi,“ uvedl.

Jak vznikla spolupráce mezi polskou firmou a doberskými hasiči

„V zajímavém rozhovoru s paní Mokrysz, zakladatelkou čajového a kávového impéria Mokate, jsme se dočetli, že jeden z členů její rodiny byl v naší obci starostou hasičského spolku. Zaujalo nás to,“ vysvětluje starostka sboru dobrovolných hasičů.

Manželé Mokryszovi pozvání do Dobré rádi přijali. Netajili se tím, že návštěva pro ně byla silným zážitkem. „Skutečně jsme nečekali tak vřelé přijetí. Bylo těžké potlačit slzy našeho dojetí. Naši předkové v Dobré podnikali, vlastnili obchod s koloniálním zbožím. Jeden ze sourozenců se přestěhoval na polskou stranu Těšínských Beskyd. Matrika mu pak popolštila příjmení,“ vysvětlila Teresa Mokrysz. Vyprávěla také o své cestě za podnikatelským snem. Za pětadvacet let vybudovala firmu, která dnes patří k dominátorům evropského trhu s teplými nápoji, ale už také polotovarů pro přípravu instantních potravin. Mokate až 60 procent své produkce vyváží do 74 zemí celého světa, první zahraniční pobočku svého exportu založilo právě v České republice.

Významná polská podnikatelka za svůj životní úspěch považuje výstavbu ryze rodinné firmy bez podílu zahraničního kapitálu. Dnes je součástí skupiny devět firem ve střední Evropě, jednou ze tří největších je i česká Marila ve Voticích u Prahy. Tato firma, tradiční český výrobce pražené kávy a sladkého pečiva, se bude dále rozvíjet díky dalším, významným investicím v roce 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…