Frýdek-Místek: Senioři jsou důvěřiví, ale fáma šíří něco jiného

03.03.2016 13:12

Na dalším setkání Rady seniorů, poradního orgánu primátora města, znovu zazněly některé policejní statistiky, kterými se mimo jiné vyvracela vznesená otázka, či spíše fáma, že by se senioři podíleli významně na páchání přestupků, případně trestné činnosti. Naopak samozřejmě právě tato věková kategorie je stále nejohroženější jako potencionální oběť podvodníků.

Frýdek-Místek: Senioři jsou důvěřiví, ale fáma šíří něco jiného
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Počátek roku byl poměrně klidný, statisticky se nevymyká. Zajistili jsme pachatele série krádeží v nemocnici, ale preventivní činnost je nadále u seniorů velmi důležitá, protože podvodníci na ně připravují neustále nové scénáře, vymyslí, co člověk nevymyslí. Na seniory se stále apeluje, ale jsou snadnou kořistí, a to i třeba když jsou z policejních rodin. Jedná se prostě o generaci, která je ještě zvyklá poměrně důvěřovat,“ řekl tiskový mluvčí Policie ČR Vlastimil Starzyk.

„Také u nás na domově pro seniory byla snaha návštěv pochybných lidí, ale pomohly nám kamery,“ reagoval Milan Novák, ředitel Domova pro seniory ve Frýdku-Místku, který informoval vedení města o naplněné kapacitě zařízení a věkovém složení klientů s průměrným věkem 82 let. V souvislosti s údajem o padesáti žádostech, které se jeví poměrně aktuálně, informovalo vedení města, že vyjednává se dvěma subjekty, které uvažují o komunitních domech pro seniory. „Není to klasický domov důchodců, ale ubytování ve standardních bytových jednotkách, kde ti senioři bydlí. Jedná se o jakýsi penzion, kde žijí soběstační senioři s nasmlouvanou pečovatelskou službou v okolí. Pořád ale bereme za ideál, když může senior zůstat co nejdéle ve svém prostředí, mezi svými, i třeba ve spolupráci s nějakou sociální službou,“ říká Libor Koval.

Na jednání zazněly také informace o činnosti Svazu důchodců České republiky a snaze, aby byl 1. říjen – Mezinárodní den seniorů – zapsán jako významný den v kalendáři. „Jako projev určité úcty  k čtvrtině obyvatel v České republice a signál pro novináře a média,“ vysvětloval Oldřich Pospíšil, kterému stále chybí definice seniora v české legislativě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

10:29 Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

V úterý 14. května se na dopravním hřišti Lipová sešli žáci škol mikroregionu Hustopečsko, kteří se …