Frýdek-Místek: Symbol změny dopravy, osobitá zastávka na starém stanovišti je hotová

26.11.2023 11:17 | Tisková zpráva

Zrekonstruovaná zastávka na původním autobusovém stanovišti už slouží veřejnosti. Radnice nechala zkrátit a zrepasovat bytelnou ocelovou konstrukci nad nástupištěm. Cestující při čekání nově chrání prosklené zástěny, díky kterým se prostor opticky propojil s přilehlým parkem.

Frýdek-Místek: Symbol změny dopravy, osobitá zastávka na starém stanovišti je hotová
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Obyvatelé Frýdku-Místku již mohou využívat opravenou zastávku na původním autobusovém stanovišti. Robustní ocelová konstrukce nad nástupištěm nebyla v dobrém stavu a její oprava byla nezbytná. Pracovníci technických služeb zastávku zkrátili, nainstalovali nové lavičky a osvětlení.

„Naším cílem je ve veřejném prostoru dělat i drobné úpravy, protože na detailu záleží a detaily tvoří celek. Pokud se díváme na město jako celek, jednou z drobností je úprava torza po bývalém autobusovém stanovišti, a tou je nová zastávka. Myslím, že se povedla ve všech ohledech. Je vzdušná, kryje i nástup do autobusů, je nově osvětlená, chrání cestující proti větru a dešti, od parku je prosklená. Takové řešení je čisté. Považuji zastávku za další střípek při řešení dopravní situace ve městě,“ uvedl primátor Petr Korč (Naše Město F-M).

Frýdek

Ač je zastávka méně vytížená než v minulosti, jde o stále velmi využívanou zastávku v centru města. Železná konstrukce zastávky na bývalém autobusovém stanovišti má svůj osobitý charakter, je architektonicky zajímavá, zůstala na místě i z důvodu nostalgie v souvislosti s Válcovnami plechu. Jde o originál, který je zajímavější než typizované budky. Rozhodující byl také statický posudek, který potvrdil, že nosné konstrukce jsou v pořádku a mohou být zrekonstruovány.

„Na novou zastávku máme především pozitivní reakce a jsme rádi, že se lidem líbí. Jedná se o repasi původní zastávky, nástupní plocha je mnohem vyšší a umožňuje pohodlnější nastupování například starším lidem. Také je zastávka lépe zastřešená, aby nepršelo na lidi při vstupu do autobusu či výstupu z něj. Po opravě modré lávky přes Ostravici jsme tak vyřešili další problém ve městě a budeme pokračovat v rekonstrukcích problematických míst,“ potvrdil náměstek primátora pro rozpočet, finance, investice, životní prostředí a útvar hlavního architekta Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

Nová podoba dopravy ve městě

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21873 lidí

Radnice plánuje dát dopravě ve městě novou podobu. Současné autobusové nádraží bylo umístěno do problematického a nevhodného území mimo hlavní komunikační trasy u budovy okresní soudu a bude zrušeno. Nový a smysluplnější dopravní terminál, jeden dopravní uzel, má být nově vybudován přímo u vlakového nádraží.

„Dojde tak k napojení na sídliště Slezská a další oblasti, které se musí komplikovaně přecházet. Zrekonstruovaná zastávka na původním autobusovém stanovišti doplňuje frekventovaná nástupní místa na Ostravské a 8. pěšího pluku v Místku. V budoucnu má sloužit zrekonstruovanému Národnímu domu a Nové scéně, také kinu Vlast, knihovně a magistrátu v Místku,“ doplnil primátor Petr Korč.

Rekonstrukce zastávky vyšla na zhruba 4 miliony korun. Finančně nejnáročnější bylo pořízení příjezdové plochy pro autobusy. Novinkou je pilotní použití prefabrikovaných panelů. Díky tomu technickým službám odpadlo čekání na zatuhnutí betonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

19:27 Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

V sobotu 8. června bude zahájen provoz sjezdové trasy pro horská kola u Goethovy vyhlídky v Karlovýc…