Frýdek-Místek: Ústavní soud nedal za pravdu Dětem Země

07.08.2019 19:44

Ústavní soud v minulých dnech zamítl část žaloby subjektu Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu, ve které byla napadána právní úprava procesu posouzení vlivů prioritních dopravních staveb na životní prostředí. Jednou z těchto prioritních staveb je i obchvat Frýdku-Místku. Podle Ústavního soudu je ekology napadená úprava ústavně konformní, tedy v souladu s ústavním pořádkem.

Frýdek-Místek: Ústavní soud nedal za pravdu Dětem Země
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Rozhodnutí Ústavního osudu samozřejmě vítáme. Věc sice stále není zcela vyřešena, protože Ústavní soud se vyjádřil pouze k části žaloby ekologů a jako celek ji bude opět projednávat Krajský soud v Ostravě. Nicméně pro nás je důležité, že stavební povolení je stále v platnosti, takže výstavba II. etapy obchvatu, v trase od lokality Letná u výpadovky na Frýdlant přes katastr Starého Města a řeku Morávku až po napojení na dálnici na Český Těšín v obci Dobrá, může pokračovat,“ uvedl náměstek primátora Karel Deutscher. Zatím není jasné, kdo tento více jak čtyřkilometrový úsek postaví. Poté, co původně vybraná společnost na výstavbu II. etapy obchvatu odstoupila od smlouvy, bylo Ředitelství silnic a dálnic nuceno vypsat nové výběrové řízení na dodavatel stavby. Jeho výsledky by měly být známy v řádu několika týdnů.

V současné době se doslova před očima mění terén poblíž komunikace Příborská kolem Olešné, dále v lokalitě Palkovická a také Letná na výpadovce na Frýdlant, na kterou bude navazovat II. etapa obchvatu. Pracuje se také u výpadovky na Ostravu, kde se budují sjezdy a nájezdy na obchvat. 

Výstavba obchvatu je v kompetenci státu, přesněji Ředitelství silnic a dálnic. Financována je ze státního rozpočtu. Předpokládané dokončení stavby je v roce 2022.

Město staví dva mosty obchvatu, které zajistí spojení s Olešnou

V plném proudu už je také výstavba dvou mostů, které z projektu výstavby obchvatu vypadly. Pro město jsou ale důležité, protože zajistí dostatečnou a bezpečnou dostupnost rekreační lokality Olešná. Město tedy jejich stavbu realizuje samo.

„Jeden z mostů vede ulicí Nad Přehradou, přesněji v místech, kudy se z ulice 17. listopadu a Příborská vjíždělo k aquaparku a autokempu, poblíž prvního záchytného parkoviště u hráze. V současné době je tam průjezd zakázán. Most bude téměř sto metrů dlouhý a bude mít dva jízdní pruhy a také chodník. Druhý most zachová propojení komunikace K Olešné ve směru od ulice Palkovická, tedy z druhé strany přehrady. V tomto případě půjde o jednopruhovou obousměrnou komunikaci s revizním chodníkem,“ přiblížil dispozice náměstek Deutscher s tím, že oba mosty budou také osvětleny.

„Náklady na výstavbu obou mostů jsou vyčísleny 75 milionů korun, přičemž 55 milionů získáme zpět z dotací. Zhotovitelem je společnost Strabag,“ doplnil primátor Michal Pobucký s tím, že město je v získávání dotací dlouhodobě úspěšné. V loňském roce získalo na desítku projektů za 389 milionů korun dotace ve výši 205 milionů korun a v podobném duchu pokračuje i letos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…