Frýdek-Místek zahájil svoz biologického odpadu od rodinných domků

05.04.2016 19:16

Statutární město Frýdek-Místek pořídilo přes 4 tisíce kusů plastových nádob na sběr a svoz biologicky rozložitelného odpadu. Rozvezeny již byly k rodinným domkům na území města, včetně místních částí Chlebovice, Lískovec, Lysůvky, Skalice a Zelinkovice. Jejich obsah bude pravidelně vyvážen od dubna do října, a to vždy jednou za dva týdny.

Frýdek-Místek zahájil svoz biologického odpadu od rodinných domků
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Svoz bioodpadu je rozdělen na určité lokality, které budou sváženy buďto v sudý nebo lichý týden. V sudé týdny je na pondělí naplánováno vyvážení kontejnerů na bioodpad v místních částech Chlebovice, Lysůvky a Zelinkovice. V sudé úterý a středu se bude svážet bioodpad z Místku, přičemž soupis ulic bude upřesněn v závislosti na provozních podmínkách v průběhu měsíce dubna. V sudý čtvrtek se bude svážet bioodpad z Lískovce a v pátek ze Skalice. V liché týdny se bude vždy v úterý a ve středu svážet bioodpad především z Frýdku, přičemž soupis ulic bude taktéž upřesněn během dubna, a v lichý pátek bude svoz probíhat ve Frýdku – ulice Čs. Červeného kříže, Heydukova, J. Skupy, Lískovecká, Nad Lipinou, Na Aleji a v Místku – ulice K Olešné, Na hrázi, Nad přehradou, Bahno-Štandl.

„Pro svoz bioodpadu od rodinných domů jsme se rozhodli ze dvou důvodů. Tím prvním bylo vyjít vstříc občanům žijícím v rodinných domech na území města, kteří nás žádali o popelnice na odpad ze zahrad, jako je tráva, listí, seno, spadané ovoce, ale také slupky ze zeleniny a podobně. Druhým neméně závažným důvodem bylo snížit množství bioodpadu vyhozeného do běžných kontejnerů na směsný komunální odpad, čímž bychom měli šetřit místo na skládce. Bioodpad bude zpracován v kompostárně společnosti Frýdecká skládka, a.s., na kompost a zeminový substrát,“ vysvětlil primátor Michal Pobucký s tím, že z městského rozpočtu je na svoz bioodpadu pro tento rok uvolněno zhruba milion korun.

Co do bioodpadu patří?

·   odpad ze zahrad - tráva, listí, seno, zbytky rostlin, kořeny a listy zeleniny, květiny;
·   zemina z květináčů;
·   tenké ořezy z keřů a stromů, případně štěpky dřevin;
·   drny, spadané ovoce;
·   bioodpad z domácností – zbytky zeleniny a ovoce, slupky z brambor, mrkve, čajové sáčky, kávová sedlina.

Co do bioodpadu NEpatří!

·   obaly - papírové a lepenkové, plastové, kovové a kompozitní;
·   stavební odpad - beton, keramika, výrobky ze sádry, cihly;
·   komunální odpad, sklo, plasty, kovy, textilní materiál;
·   převařené zbytky z jídel, maso, kosti, kůže, apod.;
·   jedlé oleje;
·   jakékoliv jiné neorganické materiály a odpady;
·   uhynulá zvířata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.