Frýdlant: Cizí jazyk se děti učí nově v moderní multimediální učebně

04.10.2021 19:53

Moderní učebnu cizích jazyků má od tohoto školního roku pracoviště ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant v Husově ulici. Vznikla v přízemí základní školy a pojme až 32 žáků.

Frýdlant: Cizí jazyk se děti učí nově v moderní multimediální učebně
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Učebna je vybudována díky projektu, financovanému z Integrovaného regionálního operačního programu a dětem nabízí nejnovější technologie, které jim pomáhají interaktivní formou zvládat výuku cizího jazyka. 

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí

Nová jazyková učebna vznikla díky MAS Frýdlantsko z.s. a projektu nazvanému „Modernizace učebny pro výuku cizích jazyků a konektivita ZŠ, Frýdlant“, registrační číslo projektu CZ.06.4.59/0.0/0.0/16_075/0012607. „V rekonstruované učebně začaly práce demontáží podlahy a realizací všech elektrických rozvodů pro každý pracovní stůl samostatně a přípravou elektroinstalace pro tabuli a dataprojektor. Dále byly upraveny rozvody topení a vnitřní stěny. Kolem umyvadla byla stěna obložena obkladem a sokly se dočkaly nátěru. Poté bylo položeno linoleum a učebna byla vymalována. Do místnosti se následně vrátila původní svítidla, která byla vyhovující. Pak už byl přivezen a osazen nábytek a technologie pro výuku cizích jazyků. Její součástí jsou stoly, židle, počítače a s tím spojené další technické věci, jako sluchátka s mikrofonem, webkamery, dataprojektor, softwary, tabule a skříně pro učební pomůcky,“ vypočítává Bc. Zdena Ubiasová, technik investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

Učebna tak obsahuje kompletní vybavení pro projekci, technologie jazykové laboratoře se sdílením obrazu a zvuku, stoly a židle pro žáky, soustředěné do takzvaných hnízd pro čtyři žáky najednou, nebo třeba katedru učitele, do které jsou instalovány technologie jazykové učebny, jako třeba prezentační počítač, stolní vizualizér, datový switch a komponenty jazykové laboratoře.

„Učebna slouží od začátku tohoto školního roku všem žákům ZŠ Frýdlant od 1. do 9. ročníku, využívají ji i účastníci zájmových kroužků, které nabízí Dům dětí a mládeže Frýdlant,“ říká ředitel ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant Mgr. Bc. Petr Kozlovský.

V rámci realizace druhé části projektu, konektivity, pak došlo k celkové optimalizaci a modernizaci řešení propojení wifi pracovišť školy v ulici Husova a také v ulici Bělíkova. Kompletně byly zasíťovány učebny a kabinety vyžadujících napojení na internet. Nevyhovující řešení bylo nahrazeno moderními technologiemi, jakými jsou například optické kabely. 

„Práce na vzniku nové učebny pro výuku cizích jazyků a počítačů začaly v průběhu února, spolu s konektivitou ZŠ skončily v červenci. Celkové náklady projektu jsou ve výši zhruba 5 milionů a 350 tisíc korun, přičemž dotace z IROPu činí 95% nákladů. Zbytek byl uhrazen z městského rozpočtu. Jsme za podobné projekty velmi rádi, protože děti díky nim získávají lepší a podnětnější prostředí pro výuku a věřím, že je učení cizích jazyků v této třídě baví daleko více, než dříve v klasických učebnách,“ podotýkástarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. 

Nová jazyková učebna vznikla díky projektu nazvanému „Modernizace učebny pro výuku cizích jazyků a konektivita ZŠ, Frýdlant“, registrační číslo projektu CZ.06.4.59/0.0/0.0/16_075/0012607, název výzvy 5. výzva MAS Frýdlantsko-IROP-Modernizace škol II. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…