Frýdlant: Pochod proti proudu chce spojovat lidi různých částí Jizerských hor

19.09.2017 11:30

Na 250 lidí se v sobotu 16. září 2017 zúčastnilo vzpomínkového Pochodu proti proudu, jehož cíl byl na protržené přehradě na Bílé Desné. Takzvaný hvězdicový pochod startoval ve stejný čas na třech místech Jizerských hor. Na parkovišti horské chaty Smědava, na hřišti v Desné a na hřišti v Albrechticích v Jizerských horách. Cílem pochodu bylo připomenout 101. výročí tragédie protržení přehrady a také přivést na jedno místo lidi, kteří sice žijí v Jizerských horách, ale na různých místech.

Frýdlant: Pochod proti proudu chce spojovat lidi různých částí Jizerských hor
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

"Máme za sebou první ročník pochodu, věřím ale, že zdaleka ne poslední. Uděláme vše pro to, aby se z něj stala tradice a lidé se na něj každoročně rádi vydávali," uvedl po skončení pochodu starosta Albrechtic v Jizerských horách, které jsou hlavním organizátorem, Jaroslav Zeman. Pro každého, kdo došel do cíle a prokázal se pamětním listem, byla připravena pamětní magnetka s obrázkem protržené přehrady. "Každý rok připravíme magnetku trochu jinou, aby z nich mohla vzniknout sběratelská kolekce. Vždy bude ale obsahovat informaci o ročníku, ke kterému byla vytvořena a datum pochodu," doplnil. Prozradil také, že hlavní motivací k uspořádání Pochodu proti proudu bylo spojit alespoň jednou za rok lidi z obcí, které sice leží v Jizerských horách, ale ty je vlastně rozdělují. "Málo víme, co se děje na severozápadě Jizerských hor a tam zase málo vědí, co se děje u nás na jihovýchodě Jizerských hor. To bychom rádi změnili. Když se alespoň jednou do roka potkáme, můžeme navázat nová přátelství a probudit v lidech zájem o obce, které neleží až tak daleko od nich, i když jsou za horami," doplnil s úsměvem.

Starostové obcí obou oblastí by ale byli rádi, kdyby se lidé na druhou stranu hor dostávali při svých pěších či cyklovýletech častěji. "Určitě by tomu pomohlo zavedení autobusové linky mezi oběma oblastmi, která by vedla vedle soušské přehrady. Tam zatím mohou jezdit mimo zimní období jen osobní automobily. Nechceme kolem Souše velké autobusy, i malé by turistickému ruchu pomohly. Stojíme o ně pro letní sezónu, ale zatím narážíme na nechuť úředníků je povolit," říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Linka by mohla vozit turisty z Frýdlantu přes Hejnice až do Tanvaldu na terminál. "Byla by velkým přínosem pro turisty z opačných stran Jizerských hor, kteří by chtěli prozkoumat i jejich druhou stranu. Zvládnout cestu jedním směrem se za den dá. Ať už na kole, koloběžce nebo pěšky. Když chce ale člověk vyrazit na výlet například z Desné do Frýdlantu, cesta tam a zpátky už je na jeden den příliš dlouhá," vysvětlil.

Do Pochodu proti proudu se vedle Albrechtic v Jizerských horách a Frýdlantu zapojila i města Hejnice a Desná. V Desné akci dokonce zařadili do oficiálního programu tamních Desenských slavností. "Jsem velmi rád, že se myšlenku založit tradici pochodu podařilo zrealizovat. Loni se u příležitosti stého výročí protržení přehrady konala velká akce pro veřejnost, místo bylo upraveno pro turisty a vznikl zde i důstojný památník obětem neštěstí. Jsem rád, že díky pochodu se tu bude něco dít každý rok při výročí, ne jen jednou za pět nebo deset let. Potkat se tady každý rok s lidmi zpoza hor bude fajn a těším se na to," řekl starosta Desné Jaroslav Kořínek.

Součástí Pochodu proti proudu byla v sobotu v cíli u památníku obětem neštěstí protržení přehrady i vzpomínková mše, kterou ve dvě hodiny odpoledne sloužil vojenský kaplan Petr Šabaka.

"Mám radost, že na pochod s námi vyrazilo na 250 lidí. Předpověď počasí totiž hrozila po celý den hustým deštěm, což jistě mnohé od pěšího výletu po horách odradilo. Nicméně počasí bylo nakonec přívětivé a pršet začalo až po bohoslužbě. Věřím, že příště se nás u přehrady na Bílé Desné sejde ještě víc," uzavřel frýdlantský starosta Dan Ramzer. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …