Frýdlant nad Ostravicí: Místo tiskárny vyroste nový domov se zvláštním režimem

05.07.2020 10:41

Stávající objekt tiskárny na severu města konečně najde svého využití. Po dvaceti osmi letech projde velkou stavební proměnou.

Frýdlant nad Ostravicí: Místo tiskárny vyroste nový domov se zvláštním režimem
Foto: Facebook
Popisek: Frýdlant nad Ostravicí

Z plánované tiskárny se tak stane domov se zvláštním režimem. Soukromý investor tak reaguje na vysokou poptávku po této službě, která dnes pro mnohé zůstává nedostupnou a nestíhá jí pokrýt ani Frýdlantské Středisko sociálních služeb. Prakticky se tak rozšíří stávající pětileté působení známého Ostravického domova Medela – péče o seniory o.p.s..

Poptávka po službách je vysoká

Kapacita zařízení na Ostravici je 37 osob a průměrně ročně příjme 15 nových uživatelů. Za pět let působení tedy zařízení využilo okolo stovky žadatelů o službu. Aktuálně je bez jakékoli reklamy registrováno na 120 nových žádostí o sociální službu. Vzhledem k opravdu vysoké poptávce a zároveň omezené kapacitě Ostravického pracoviště bylo přirozeným rozhodnutím vytvořit podobné zařízení ve Frýdlantu nad Ostravicí. Tato služba aktuálně v regionu chybí. Město Frýdlant nad Ostravicí má vlastní středisko sociálních služeb, kde je ale z velké části domov pro seniory a domov se zvláštním režimem tak disponuje kapacitou pouze 24 lůžek. Služby provozované v Ostravici se tak rozšíří i do našeho města. V současnosti se jedná i s jinými městy a zcela jistě se bude podobné zařízení budovat i v Ostravě.

Zcela odlišný provoz

Nejedná se o klasický domov pro seniory, ale o domov se zvláštním režimem. První zmiňovaný – domov pro seniory je určen pro lidi, kteří jsou například imobilní, ale jsou mentálně v pořádku. Domov se zvláštním režimem je určen osobám trpícím Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou, stařeckou anebo po alkoholovou demenci, nebo demencí neznámé etiologie. Uživatelům je poskytována komplexní ošetřovatelská péče, dopomoc při všech denních činnostech případně nácvik a snaha zachovat ještě zbývající schopnosti o sebe péči. „Náročnější je to po psychické stránce, jelikož pečujete o nemocné osoby s vědomím, že uzdravení nepřichází. Alzheimerova choroba či demence není náročná jen pro ošetřující personál a rodinu, ale hlavně pro tu danou osobu, která s touto nemocí tráví všechen svůj čas. Lidé se vracejí do svých mladých let, jsou ztracení v časové smyčce, a proto je vždy velmi náročné zjistit, co některé projevy chování znamenají a co si uživatel přeje. Využíváme proto prvky Bazální stimulace. V této oblasti jsme se stali certifikovaným pracovištěm a letos jsme byli proškoleni v nadstavbových kurzech. Tuto techniku nyní používáme zejména u lidí, se kterými není možná komunikace,“ vysvětluje odlišný režim zakladatel Petr Valový. 

Funkčnost na prvním místě

Budova byla postavena v roce 1992 za účelem vybudování tiskárny. Kvůli neshodám s finančním úřadem však nikdy tomuto účelu nesloužila. Po vypořádání všech dluhů bylo možno budovu koupit. Aby nový domov se zvláštním režimem mohl fungovat, čeká jej ještě dlouhá cesta. Ke stávající budově se plánuje přistavět další část do celkového tvaru budovy „U“. Známé garáže se zbourají a Domov budou tvořit dvě samostatná oddělení, každé s kapacitou 43 uživatelů, aby se docílilo rodinné atmosféry. „Z vlastních zkušeností víme, že uživatelé tráví nejvíce času na terasách, tak jsme jim jí v projektu velkoryse dopřáli,“ představuje novou tvář komplexu Petr Valový, který si objekt podle zkušeností s provozem v Ostravici sám navrhl. Objekt bude disponovat vlastní kuchyní a prádelnou. Přibyde zahrada s nekonečnými chodníky a celý areál bude oplocen. „Bezpečnost uživatelů je pro nás na prvním místě. Nejsme psychiatrickou léčebnou, u našich uživatelů dochází k poruše poznávacích a sebe pečujících funkcí. Pamatují si věci z minulosti, ale je porušena krátkodobá paměť. Často jsou dezorientování místem, časem i osobou,“ vysvětluje Petr Valový. Pokud se nám podaří rychle vyřídit stavební povolení a územní řízení, chtěli bychom stavět ještě letos a otevřít příští rok. Výstavba domova je financována soukromě bez jakýchkoli dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…