Havířov: Ve městě se začaly množit černé skládky. Městská policie zakročila

02.09.2021 21:49

Většina občanů Havířova přistupuje k odpadovému hospodářství zodpovědně. Nejen, že třídí odpad, ale dbá také na jeho správné odkládání.

Havířov: Ve městě se začaly množit černé skládky. Městská policie zakročila
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Stále se však najdou jedinci, kteří znečisťují své okolí. Jak od místních občanů, tak od kompetentních pracovníků Magistrátu města Havířova se začaly množit stížnosti na zakládání černých skládek především v okolí kontejnerových stanovišť ve městě Havířově. Místní městská policie nelenila a na „černé“ hříšníky si políčila.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

Nejčastěji je černá skládka zakládána spoluobčany, kteří záměrně ignorují pravidla pro odkládání odpadů ve městech a obcích, a zbavují se například starého nábytku, koberců nebo sanitární techniky přímo u popelnic a kontejnerových stání. Jelikož se počet nelegálních skládek zvyšoval, Městská policie Havířov připravila a realizovala akci k vyřešení tohoto neduhu. V průběhu posledního měsíce byla zorganizována akce zaměřená především na dopadení pachatelů, kteří pod rouškou tmy odkládali nechtěný odpad místo do sběrného dvora ke kontejnerovým stanovištím, kam rozhodně nepatří.

„Strážníci po zjištění skládky intenzivně obcházeli přilehlá obydlí s cílem zjistit pachatele. U pěti takto zjištěných skládek se podařilo pachatele vypátrat. O zjištěných skutečnostech byl vždy sepsán úřední záznam s fotodokumentací, které byly postoupeny ke správnímu orgánu k dořešení. I do budoucna bude Městská policie Havířov v potírání zakladatelů černých skládek pokračovat. Černé skládky bohužel vznikají i přesto, že občané mají možnost odkládat větší odpad na sběrných dvorech,“ uvedl ředitel Městské policie Havířov Bohuslav Muras.

V řeči odborníků jde o nelegální ukládání odpadů na místo, které k tomu není určené. Odhalenou černou skládku je možno nahlásit telefonicky na Magistrátě města Havířova či Městské policii. V případě dopadení hrozí zakladateli černé skládky za vyhození odpadu v místech, kam nepatří, podle přestupkového zákona pokuta ve správním řízení až do výše 50 tisíc korun. Pokud černou skládku řeší přímo Česká inspekce životního prostředí, tak může stanovená pokuta dosáhnout i milionové výše.

Do sběrného dvora je přitom možné celoročně a bezplatně odevzdat objemný odpad jako starý nábytek nebo koberce. Elektrošrot v podobě ledničky, pračky, rádia nebo televize. Plechovky od barev a ředidel, autobaterie, zářivky, výbojky, pneumatiky, vyjetý olej, léky nepotřebné, s prošlou záruční lhůtou, textil, dřevo, papír, sklo nebo stavební suť. Na území města Havířova se nacházejí sběrné dvory dva. Na ulici Karvinská 63, Havířov-Město s provozní dobou Po-Ne 7:00 – 18:00 hodin. A na ulici Jarošova 11a, Havířov-Šumbark s provozní dobou Po-Ne 7:00 - 18:00 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…