Havířov má na svých stránkách nový geoportál

24.10.2021 8:36

Město Havířov má nově na svých webových stránkách geoportál, což je geografický počítačový informační systém, který umožňuje přístup k mapovým produktům a službám magistrátu.

Havířov má na svých stránkách nový geoportál
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Občané zde naleznou územní plán města nebo historické letecké snímky, také školy a školská zařízení, volební okrsky, umělecká díla, významné stavby a dominanty, psí loučky, městské parky a lesoparky či veřejná prostranství vyznačená na mapě města. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí

„Úředníci z odboru územního plánování na vytvoření geoportálu intenzivně pracovali zhruba půl roku. Nejdříve si museli vyjasnit a vytipovat, co do portálu zařadit. Pak si udělali okruh, objeli si vytipovaná místa, nafotili je a vymysleli popisky. Nový portál jsme před nedávnem spustili na městských webových stránkách v sekci Nepřehlédněte a všechny tímto zvu, aby se na něj podívali. Věříme, že za několik měsíců budeme moci data návštěvnosti vyhodnotit. Postupně se budou informace rozšiřovat,“ uvedl náměstek pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

V budoucnu se na geoportálu objeví informace o odpadovém hospodářství, o linkách a zastávkách městské hromadné dopravy a také občanské vybavenosti a službách. V roce 2022 se pak přidají informace o dětských hřištích, sportovištích, cyklostezkách a parkovištích. Postupně se tak vytvoří ucelený přehled důležitých míst v Havířově.

Nejběžnějším způsobem tvorby dat je digitalizace, kde je papírová mapa, kopie nebo plán převeden do digitální podoby s možností geo-odkazování. Díky široké dostupnosti geometricky korigovaných leteckých snímků ze satelitů a letadel se digitalizace stává hlavní cestou, jejímž prostřednictvím jsou geografické údaje získávány. Digitalizace zahrnuje sledování geografických dat kolmo směrem k zemi, namísto tradiční metody překreslování tvarů na digitalizační tablet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…