Havířovské Kino Centrum opět slouží veřejnosti

14.10.2012 18:47

Havířovské kino Centrum je po 20 měsících rozsáhlé rekonstrukce od 12. října 2012 opět v provozu.

Havířovské Kino Centrum opět slouží veřejnosti
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Slavnostní otevření kina proběhlo ve čtvrtek 11. října odpoledne za účasti představitelů města, stavební firmy a mnoha hostů, které přišel pozdravit i herec Boleslav Polívka, hlavní představitel filmu Cesta do lesa, který se v premiéře ve čtvrtek v podvečer v Kině Centrum promítal.  V pátek byly v rámci dne otevřených dveří opravené prostory představeny veřejnosti, která dostává k dispozici moderní multifunkční objekt s velkým a malým kinosálem, kinokavárnou, barem a novými prostorami pro Městské informační centrum, které se sem přestěhovalo z prostorů v Dlouhé ulici. Provozovatelem kina je Městské kulturní středisko.

Provoz kina byl ve městě zahájen v roce 1967 a během svého více než čtyřicetiletého provozu si získalo mnoho příznivců. Radní Havířova v roce 2003 rozhodli kvůli špatnému technickému stavu a nevyhovujícím nárokům dnešního diváka o celkové rekonstrukci této významné budovy, která byla kvůli nedostatku financí zahájena až v únoru 2011. To byl projekt zařazen do Integrovaného plánu rozvoje města a stavbu spolufinancuje dotace z Regionálního operačního programu ROP NUTS II Moravskoslezsko.

Náklady na rekonstrukci dosáhly 120 milionů korun, bezmála o 3 a půl miliónu méně, než byla původní plánovaná cena. Budova doznala rozsáhlých změn, i když některé prvky původní stavby zůstaly zachovány. Například mramorová podlaha ve foyeru kina nebo dominantní galerie s difuzorem. Z budovy ze 60. let vznikl moderní multifunkční objekt, jehož interiéry i exteriér odpovídá náročným požadavkům dnešní doby. Plášť kina je zkrášlen více než 800 metry čtverečními celoskleněné fasády. Vnitřní prostory kina jsou z velké části vybourány tak, aby místo jednoho kinosálu vzniklo více společenských prostorů pro širokou veřejnost. Té slouží kinosál s 370 místy, malý kinosál pro 68 diváků, k dispozici je kinokavárna s plazmovými obrazovkami a klub, z nichž každý pojme okolo 60 návštěvníků. Především je ale nové kino opatřeno nejmodernější dostupnou technikou jak pro klasickou tak hlavně pro digitální projekci ve formátech 3D filmů s vysokým rozlišením 4K, což je v současnosti maximální špička. Kvalitní promítací plátno ve velkém sále je svými rozměry 14,6 x 6,2 čtvrtou největší promítací plochou v ČR. Plátno je parabolicky zakřivené, což výrazně zkvalitňuje filmový obraz.

Kino bude svým návštěvníkům nabízet všechny premiérové filmy vždy v termínu celostátní premiéry filmu. Nebudou chybět filmy pro děti i starší generaci, jednou týdně bude promítat filmový klub, budou probíhat filmové přehlídky  zaměřené vždy na konkrétní téma. Sobotní i nedělní dopoledne budou patřit filmovým pohádkám pro děti a kino nabídne také promítání životopisných filmů slavných osobností. Provozovatel kina zavádí také novinku pro kina u nás neobvyklou - jedenkrát týdně v kině proběhne promítání dokumentů různého typu, nabídka bude zájemcům včas prezentována. Vždy alespoň jeden film denně bude promítnut v 3D verzi. Vstupné bude zvýhodněné pro rodiny s dětmi, pro seniory i pro děti. Divákovi budou k dispozici také levné pondělky.

Některé prostory kina poslouží přednáškám, prezentaci firem a zajímavou nabídku bude mít také kinokavárna. Na programu budou filmová představení školám od mateřských po střední v rámci projektu Kultura školám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: havirov-city.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

10:28 Vsetín: Připomeneme se osvobození města. Radnice získá do správy pomník válečných obětí

Pátek 3. května bude ve Vsetíně plných slavnostních událostí. Kromě otevření nového vlakového nádraž…