Hlavní město podpořilo bezplatné obědy pro školáky v hmotné nouzi

14.06.2016 18:51

Pražští radní dnes schválili zapojení hlavního města do Operačního programu potravinové a materiální pomoci prostřednictvím výzvy zaměřené na potravinovou pomoc dětem ve vážné sociální nouzi.

Hlavní město podpořilo bezplatné obědy pro školáky v hmotné nouzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Tu v minulém měsíci vyhlásilo ministerstvo práce a sociálních věcí a jejím cílem je vyřešit obtížnou dosažitelnost stravování ve školních a předškolních zařízeních. Bezplatné školní obědy se budou od září týkat přibližně sedmi set dětí ve věku od tří do patnácti let, uvedla po jednání radní hlavního města pro oblast školství a evropských fondů Irena Ropková.

Nedostatek prostředků k pokrytí nákladů školního stravování představuje jednu z překážek přístupu dětí ke vzdělávání už v předškolním věku, což negativně poznamenává jejich přípravu k nástupu do základní školy. V pozdějším věku je neúčast dětí na školním stravování jedním z hlavních důvodů pro vyloučení dětí z žákovského kolektivu a z odpoledních mimoškolních aktivit. Nedostatek teplé a vyvážené stravy představuje navíc v období vývoje mladého jedince výrazné riziko pro zdravý tělesný i duševní vývoj dítěte.

„V hlavním městě Praze se v hmotné nouzi nachází přes tři tisíce dětí ve věku od tří do patnácti let. Při porovnání tohoto čísla s celorepublikovým průměrem je na tom hlavní město relativně lépe než ostatní kraje, číslo však v žádném případě nelze brát na lehkou váhu, zvláště ve spojení s problematikou školního stravování, které pro velké množství dětí představuje jediný zdroj teplé stravy v průběhu dne,“ vysvětluje radní Ropková.

Poskytnutím bezplatné stravy dětem z rodin v hmotné nouzi chce hlavní město přispět ke zdravému tělesnému vývoji těchto žáků, k podpoře jejich vzdělání a jejich zapojení do volnočasového a zájmového vyžití a v neposlední řadě též k jejich plné integraci do většinové společnosti. Strava pravidelně poskytovaná v režimu školních jídelen je nutričně vyvážená, vyrobená z kvalitních surovin a vytváří u dětí zdravé stravovací návyky včetně návyků týkajících se etikety.

„Jako radní pro oblast školství jsem se už při nástupu do funkce před dvěma lety zavázala k tomu, že budu usilovat nejen o integraci žáků tělesně či duševně znevýhodněných, ale rovněž žáků znevýhodněných sociálně. Dítě z materiálně deprimované rodiny nemá jakoukoliv šanci svoji situaci ovlivnit, a přesto nese v mnoha případech hlavní tíhu rodinných poměrů. Zavírají se před ním dveře k celé řadě aktivit, které jsou pro jeho vrstevníky zcela běžné. Pokud situace dojde tak daleko, že dítěti rodiče nemohou či nechtějí zaplatit školní stravování, je zapotřebí podat pomocnou ruku,“ popisuje Ropková.

Hlavní město v tuto chvíli eviduje bezmála sedmdesát škol a školních zařízení, jichž by se mělo bezplatné stravování pro děti z rodin v hmotné nouzi od září tohoto roku týkat. Celkové náklady jsou odhadovány na přibližně čtyři miliony korun. Pilotní fáze projektu potrvá až do konce příštího školního roku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…