Hlavní město se letos připojuje k tzv. Červené středě, připomínce lidí pronásledovaných pro víru

25.11.2020 17:59

Hlavní město se v letošním roce zapojuje mimo jiné do Mezinárodní iniciativy Červená středa - připomínky lidí pronásledovaných pro víru. Tu koordinuje Česká biskupská konference a uskuteční se dnes, ve středu 25. listopadu, již potřetí.

Hlavní město se letos připojuje k tzv. Červené středě, připomínce lidí pronásledovaných pro víru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Pražský hrad

Program v Praze začal konferencí v Karolinu o pronásledování pro víru ve světě, po ní následuje společná křesťansko-židovská modlitba a dále průvod kolem tří červeně nasvícených budov. Současně bude červeně nasvícena také Petřínská rozhledna v Praze 1.

Symbolem iniciativy Červená středa je červené světlo, které odkazuje na utrpení těch, kteří žijí v náboženské nesvobodě a útlaku po celém světě. Hlavní město Praha proto pro připomínku pronásledovaných osob rozsvítí červeně Petřínskou rozhlednu, ta bude svítit od středy od 16:29 hodin do čtvrtečních 7:22 hodin.

„Zvykli jsme si náboženské stavby vnímat jako samozřejmou součást míst, kde žijeme, a mnohdy jsou pro nás už jen krásnou architekturou. Tyto stavby jsou ale nedílnou součástí různých náboženství a mnoho věřících za své náboženské přesvědčení zaplatilo životem, nebo jsou pro svou víru pronásledováni. Dnes se tyto chrámy a další důležité stavby ve městě halí do červené barvy na památku všech těchto lidí,“ uvedla radní hl. m. Prahy pro oblast kultury Hana Třeštíková.

Smyslem akce je verˇejneˇ si prˇipomenout vsˇechny, kdo jsou ve sveˇteˇ prona´sledova´ni pro sve´ na´bozˇenske´ prˇesveˇdcˇeni´. Znakem te´to iniciativy je rozsvi´cene´ cˇervene´ sveˇtlo symbolizuji´ci´ krev trpi´ci´ch pro vi´ru – lide´ proto v tento den zapaluji´ svi´cˇky nebo nasveˇcuji´ vy´znamne´ budovy cˇerveny´m sveˇtlem (kostely, sloupy, sochy aj.).  S touto aktivitou prˇisˇla poprvé britska´ pobocˇka krˇestˇanske´ organizace Aid to the Church in Need, v Cˇeske´ republice ji organizuje Cˇeska´ biskupska´ konference spolecˇneˇ s Ekumenickou radou ci´rkvi´ v CˇR, Federaci´ zˇidovsky´ch obci´ v CˇR a Institutem pro křesťansko-demokratickou politiku.

„Svoboda vyznání je základní lidské právo, přesto šest z deseti věřících nehledě na náboženství zažívá nějakou formu útlaku, nebo je pro svou víru pronásledováno. Obzvlášť dnes myslíme na všechny tyto věřící po celém světě a rozsvícením Petřínské rozhledny v červené barvě jim vyjadřujeme podporu,“ dodal předseda zastupitelského klubu Praha sobě Jan Čižinský.

V minulém roce se k Červené středě připojilo na osmdesát subjektů po celé České republice. Akce se kona´ také na dalsˇi´ch mi´stech ve sveˇteˇ, mj. v Londy´neˇ, Bratislaveˇ, Vi´dni, Budapesˇti, na Filipi´na´ch, v Kanadě nebo ve Velké Británii.

Seznam všech nasvícených míst naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…