Hluboká nad Vltavou připravuje první turistickou stezku pro vozíčkáře

13.07.2018 17:37

Handicapovaní lidé na vozíčcích se denně setkávají s nepřekonatelnými bariérami. Hluboká nad Vltavou proto chystá celou řadu nových projektů, které těmto lidem zpříjemní život. Stane se tak možná jedním z prvních českých měst, které posune bezbariérovost za hranice běžných norem a vyhlášek.

Hluboká nad Vltavou připravuje první turistickou stezku pro vozíčkáře
Foto: hluboka.cz
Popisek: Hluboká nad Vltavou

„Zaměřujeme se jak na občany města, tak na turisty. Vozíčkářů nemáme ve městě mnoho, ale přes léto k nám přijíždějí další a je důležité, aby měli všude umožněný přístup,“ uvedl starosta města Tomáš Jirsa.

S koncepcí bezbariérovosti se přitom nepočítá jen při tvorbě rozpočtové a dotační politiky města. Asi nejdůležitější jsou přímé konzultace s vozíčkáři a odborníky, kteří se vyjadřují ke každému detailu už v počátcích realizací jednotlivých projektů.

„Přístup radnice je pro nás to nejdůležitější,“ říká konzultant pro bezbariérovost Ivan Nestával. „O všem, co se ve městě chystá stavět, jsme informováni. Můžeme se tak k tomu už od prvopočátku vyjádřit a naše připomínky zanesou do svých plánů i architekti,“ doplňuje Nestával, který se aktuálně věnuje projektu nové turistické stezky pro vozíčkáře, která propojí Hlubokou s Munickým rybníkem a Zoologickou zahradou Ohrada.

„Stavební úpravy vyjdou zhruba na čtyři miliony korun, za které na stezce vybudujeme i relaxační zóny, kde budou vozíčkáři moci posedět s přáteli,“ vysvětluje Nestával, pro kterého je největší výzvou zřícenina Karlova hrádku, který nedávno získala Hluboká od Lesů České republiky. „Pokud se nám podaří zpřístupnit památku i vozíčkářům, stane se z něj zcela ojedinělá turistická atrakce,“ dodává.

Částečně bezbariérovou památkou na Hluboké přitom už je i zámek, kde si mohou návštěvníci na vozíku prohlédnout zámeckou zahradu, park a část prohlídkové trasy v přízemí. Návštěvníci vstupují do zámku po šikmé mobilní rampě a další pohyb v místnostech je bezbariérový.

Zcela bezbariérové je i jedno z prvních evropských workoutových hřišť pro vozíčkáře. Unikátní venkovní posilovna na Hluboké už slouží nejen zdravým lidem, ale také vozíčkářům.  Zahájení jeho provozu se tak stalo jedním z dalších kroků města k naplnění vize města bez bariér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…