Hodonín: Architektonická soutěž je dalším krokem k obnově parku na Mírovém náměstí

26.02.2021 20:33

Město Hodonín vyhlásilo veřejnou architektonicko – krajinářskou soutěž o návrh na obnovu parku a navazujících veřejných prostranství na Mírovém náměstí. Cílem projektu obnovy Mírového náměstí je vytvořit kultivovaný veřejný prostor určený primárně k odpočinku a relaxaci, který bude zároveň sloužit pro konání sportovních i vzdělávacích aktivit přilehlých institucí a pro příležitostné pořádání kulturních akcí.

Hodonín: Architektonická soutěž je dalším krokem k obnově parku na Mírovém náměstí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Park na Mírovém náměstí by měl nabízet využití všem generacím, pomoci naplňovat společenský potenciál městské části a soudobou interpretací by měl navázat na doposud rezonující původní identitu místa. V širších souvislostech lze od projektu očekávat rehabilitaci veřejného prostoru, oživení zájmu obyvatel o jeho podobu a postupné budování vzájemné důvěry mezi městem a veřejností.

Mírové náměstí je hlavním veřejným prostorem a přirozeným těžištěm této části města. Je také jedním z mála historických městských parků Hodonína a cenným městským prostorem. Nachází se v blízkosti centra města a je velmi dobře dostupné pro obyvatele dalších městských částí.

„V přípravě projektu bylo velmi důležitým aspektem zapojení veřejnosti. Ta měla možnost sdělit své podněty k budoucí podobě území jak na veřejném setkání přímo v prostorech parku, při terénních šetřeních, tak i následně prostřednictvím ankety trvající do konce listopadu. Současně probíhala jednání s přilehlými institucemi a školami, jejichž klienti a žáci jsou významnými uživateli území,“ informoval o dosavadním vývoji starosta Libor Střecha. Součástí soutěžních podkladů je podrobný výstup ze sociologického šetření a ze zapojení veřejnosti do přípravy projektu.

„Zadání se netýká jen samotného parku, ale i navazujících veřejných prostranství a reprezentativního předprostoru památkově chráněné budovy ZŠ Mírové náměstí. Město od soutěžících očekává komplexní a udržitelný návrh, který bude reflektovat potřeby cílových skupin a přinese řešenému území novou kvalitu,“ dodává k obsahu soutěže architekt města Hodonína Ondřej Stolařík.

Smyslem soutěže je získat nejen kvalitní návrh, ale také partnera pro navazující projekční fáze. Své návrhy budou podávat soutěžící do 3. května a vítězná řešení budou finančně oceněna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…