Hodonín: Město vyčlenilo milion na geofyzikální průzkum v oblasti Bažantnice

15.07.2018 20:06

Městskou část Bažantnice, kde žije zhruba pět tisíc obyvatel, trápí nestabilní podloží.

Hodonín: Město vyčlenilo milion na geofyzikální průzkum v oblasti Bažantnice
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Projevovat se začalo v osmdesátých letech praskáním zdí a bylo nutné několik cihlových domů v tzv. staré Bažantnici sanovat. Doposud se dílčí opatření na doporučení statiků prováděla u 25 ze 130 domů, a to buď pilotáží, opravami nebo svázáním zdiva. Zastupitelé však vyjádřili podporu celoplošnému hloubkovému průzkumu celé oblasti.

Zastupitelstvo města hlasovalo na posledním zasedání koncem června pro návrh objednat u společnosti Kolejconsult&servis Brno základní geofyzikální průzkum pro zjištění tzv. geohazardu v oblasti Bažantnice a do rozpočtového opatření zapracovat výdajovou částku milion korun. Příčin nestability jílovo-písčitého podloží může být podle odborníků několik. Projevovat se může významný pokles hladiny spodních vod, vytváření tzv. tekutých písků, vliv nedaleké těžby lignitu, ropy či zemního plynu, anebo oblastí ležící geologicky v tzv. Vídeňské pánvi může probíhat geologický zlom. Příčiny mohou být v hloubkách větších než 12 metrů, přičemž dosavadní průzkumy a pilotáže šly do hloubek menších. Podle místostarosty města Jiřího Jandy je vůči obyvatelům seriózní provést podrobnější průzkum v co největším rozsahu. V blízké době plánuje odbor investic a údržby jednání se zhotovitelem a stanovení harmonogramu prací.

Většina domů je ve správě SBD Hodoňan nebo Městské bytové správy a v soukromém vlastnictví společenství vlastníků jednotek. Opravy si tak musí hradit ze svých fondů. V současné době řeší bytová správa opatření u několika objektů, a to v ulici Křičkova, Skácelova, Seifertova nebo Olbrachta. Pokud statik doporučí u domu geologický průzkum a následné statické zajištění, mohu se náklady pohybovat v řádech až milionů korun. Průzkum má proto ukázat situaci celé oblasti, kde žije čtvrtina města, a v případě, že by vyvstala nutnost výrazných nákladů, podle místostarosty by mohly pomoci dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.