Holešov: Instalace lavičky prezidenta Havla

19.12.2021 8:35 | Tisková zpráva

V centru náměstí dnes zástupci Střední školy nábytkářské a obchodní z Bystřice pod Hostýnem a pracovníci Technických služeb Holešov instalovali lavičku prezidenta Havla.

Holešov: Instalace lavičky prezidenta Havla
Foto: wikipedia
Popisek: Holešov.

Ta byla odhalena během vzpomínkového setkání u příležitosti 10. výročí úmrtí Václava Havla, které se uskutečnilo v sobotu 18. prosince od 16,30 hodin. Jedná se o originální lavičku, jejíž podobu autorsky zpracovala nábytkářská střední škola. Nejde tedy o standardní „Lavičku Václava Havla“, která se instaluje v jiných městech, protože pořizovací náklady na ni jsou neúměrně vysoké. Pořízení lavičky zafinancovaly holešovské firmy a spolky.

Instalace lavičky je skvělý počin, nezatěžující veřejné finance a přinášející do našeho veřejného prostoru citelně chybějící nadstavbu. Zatímco naši předci, mnohem chudší než my, zdobili veřejné prostory řadou soch, ozdobných staveb, architektonizovaných detailů, dokonce i minulý režim pravidelně pořizoval do města často krásné sochy (vzpomeňme jen na sochařsky pojatou kašnu na Masarykově ulici či sochu dívky na Novosadech), současná doba, kdy je společnost absolutně nejbohatší v historii, nepřeje symbolům a preferuje a požaduje jen a jen konzum. Za posledních třicet let nevznikla v Holešově až do předminulého roku žádná realizace, která by nebyla jen a jen utilitární. První vlaštovkou zkulturnění i současně budovaného prostředí byl památník Smíření na náměstí sv. Anny a lavička prezidenta Havla je dalším, doufejme že zdaleka ne posledním počinem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…