Hořice: Rozvoj optických sítí a internetu ve městě

22.01.2019 18:47

Poskytovatelé telekomunikačních služeb plánují zavést do hořických domácností vysokorychlostní optický internet. Zastupitelstvo města schválilo na prosincovém zasedání Obecná pravidla pro rozvoj výstavby optických sítí v Hořicích.

Hořice: Rozvoj optických sítí a internetu ve městě
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Co to znamená pro občany, jak to ovlivní naše město a jak reagovat na “souhlas s umístěním optické přípojky” od poskytovatelů internetu?

Důvodem vytvoření obecných podmínek jsou déle než rok trvající jednání vedení města se spol. T-Mobile o realizaci uložení celoplošné optické sítě v Hořicích. Největším pozitivem nabízeným spol. T-Mobile je záměr, že všechny náklady spojené s budováním telekomunikační optické sítě včetně jednotlivých přípojek do domácností by byly hrazeny touto společností. Pozdější zřízení přípojek bude také možné, ale již nelze garantovat, že to bude pro žadatele bezplatné.
Prvotním záměrem T-Mobilu bylo umístit tuto síť pouze do dvou lokalit ve městě – sídliště Pod Lipou a sídliště Pod Invalidovnou. Mimochodem, tyto dvě části města jsou v hledáčku většiny poskytovatelů internetových služeb, protože se jedná o nejzajímavější lokality s velkou koncentrací obyvatel a rychlejší návratností investice.

Vedení města se od samého počátku rozhodlo, podobně jako další města, usilovat o umístění optických sítí na území celého města, aby byly dostupné většině obyvatel. Největším přínosem tohoto rozhodnutí je možnost připojit se k nejrychlejší současné technologii v rámci elektronických komunikací, umožněné kabelem vedoucím v zemi. Tento fakt výstižně doplňuje předseda Komise ICT – digitalizace (poradní orgán rady města), která byla sestavena jako tým odborníků pro tuto problematiku, pan Jindřich Šaršon. Ten vysvětluje, že optické připojení je technologicky nejrychlejší a nejspolehlivější, umožňuje zavedení moderních služeb, které již fungují nebo které teprve vzniknou. Jedná se např. o domácí kino ve vysokém rozlišení, kvalitní videotelefonování, rychlé načítání fotografií a dat nebo možnost práce z domu. Pan Šaršon věří, že v blízké budoucnosti bude zavedení optické přípojky podobnou výhodou, jako je nyní přípojka plynu. „Dá se bez ní žít, ale komfort a cenu nemovitosti to navýší,“ uzavírá předseda komise. Zmiňovaná komise budování celoplošné optické sítě v Hořicích jednoznačně doporučuje.

Pokud by se tento záměr podařilo realizovat, posunou se Hořice v této oblasti na špičku mezi městy. Ať už hovoříme o připojení domácností, podnikatelských subjektů nebo podpoře tzv. homeoffice či podnikání přes internet.
Snahou města Hořice je schválenými Obecnými pravidly pro rozvoj výstavby optických sítí v Hořicích stanovit jednotný, transparentní a nediskriminační postup, kterým si obec pohlídá uložení optické sítě a přiměřené zatížení městských pozemků zřízením její služebnosti.

Žadatele o výstavbu optické sítě provedou tato pravidla celým zdánlivě složitým procesem od podání žádosti (včetně jejích náležitostí a příloh) až po podmínky realizace výkopových prací. Pravidla obsahují některé požadavky obce Hořice, zaručující ochranu jejího majetku, např. preferenci výstavby v rámci zelených pásů před zpevněnými plochami chodníků a silnic, povinnost u asfaltových a dalších nerozebíratelných povrchů maximálně využívat protlaky, sjednat na provádění stavebních prací nájemní smlouvu, která postup stavebních prací dále specifikuje, atp. Pravidla pro rozvoj výstavby optických sítí jsou koncipována jak pro zájemce pro umístění sítě lokální (např. pouze v jedné ulici), tak celoplošného zasíťování. Pravidla a následně pak uzavíraná smlouva o smlouvě budoucí na zřízení věcného břemene obsahuje i ujednání o smluvní pokutě v případě prodlení splatnosti, překročení časového harmonogramu, či nedodržení podmínky celoplošného zasíťování.
V těchto souvislostech je třeba uvést, že výstavba optických sítí je evropsky i státem podporovaný projekt, který je tzv. ve veřejném zájmu a město tak nemá možnost zabránit případnému zájemci v uložení optických kabelů. To v praxi znamená, že pokud bude mezi poskytovateli telekomunikačních služeb o Hořice zájem, výkopovým pracím zabránit nemůžeme. Výkopy by měly být v šířce 25 – 35 cm a hloubce 40 cm v komunikacích a 60 cm v zelených pásech. Ovšem vždy podle výše uvedených „Pravidel“ nastavených městem.

Zastupitelstvo tedy přijalo pravidla a pokud se k tomuto záměru přihlásí zájemci, mohli bychom mít do pěti let optickou síť na území celého města. Kromě toho si město bude moci položit vlastní optickou síť všude tam, kde jsou příspěvkové organizace města nebo další důležité zájmové body, např. kamerový systém.
Závěrem bych chtěl občany města informovat o tom, že na základě záměru zveřejněného městem Hořice mohou začít navštěvovat vlastníky domů v našem městě zástupci firem, které mají zájem optickou síť ve městě realizovat. Někteří občané se na úřadě dotazují, co znamená leták od T-Mobile, který dostali do schránky. Je možné se v něm např. dočíst, že „prostřednictvím Vašeho nezávazného souhlasu bude Váš rodinný dům připravený na rychlé zřízení služeb“ nebo že „souhlas Vás nezavazuje ani k žádnému budoucímu objednávání nebo odběru služeb“. Dotázali jsme se zástupců T-Mobile, kteří nám na začátku ledna odpověděli, že potřebují v předstihu vědět,  jaký bude zájem občanů o optickou přípojku a z pohledu projektanta, jak bude každá konkrétní přípojka vypadat.

Souhlasná stanoviska vlastníků nemovitostí jsou potřeba především k tomu, aby poskytovatelé telekomunikačních služeb viděli zájem občanů a perspektivu investice v řádu mnoha desítek milionů korun právě u nás v Hořicích. Podle mého názoru souhlasem k umístění optické sítě investujeme do budoucnosti s tím, že nás to nestojí ani korunu a rozhodně bych za pár let nechtěl litovat toho, že jsme pro to dnes neudělali maximum.

Aleš Svoboda, starosta Hořic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…