Hořice: Socha Antonína Dvořáka prošla restaurátorským zásahem

21.09.2020 10:13

Další památkou, která se dočkala odborného zásahu restaurátorů, je pomník s bustou Antonína Dvořáka ve Smetanových sadech.

Hořice: Socha Antonína Dvořáka prošla restaurátorským zásahem
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

Jedná se o první Dvořákův pomník na světě a také jedinou sochu, která není provedena z pro Hořice tolik typického pískovce. Jako výraz mimořádné úcty hudebnímu skladateli byl tento pomník nákladně pojednán v bílém laaském mramoru a jeho podstavec je z červené milínské žuly.

Restaurátorské práce započaly čištěním a ručním dočištěním značného biologického napadení, které zejména v případě mramorové busty muselo být provedeno obzvláště šetrně. Zadní stranu architektury pomníku navíc poznamenali různými nápisy vandalové. Odstraněny byly také nevyhovující a dožilé tmely. Většina spár, převážně u schodiště, byla již rozestoupená a vypadaná. Bylo tedy provedeno nové spárování, praskliny způsobené tlaky a pohybem základů od prorůstajících kořenů stromů se injektovaly a zatmelily. Po provedení drobných plastických retuší se tyto lokálně barevně sjednotily světlostálými přírodními pigmenty. Původně zlacená místa, tj. písmo se jménem a datací narození a úmrtí skladatele 1841 a 1904 a také prvky lyry, byla znovu obnovena. Na závěr byla architektura pomníku preventivně ošetřena proti biologickému napadení a hydrofobizována.   

Restaurování se v tomto případě ujala akademická sochařka a restaurátorka MgA. Kateřina Čiháková Myšková, která práce provedla za necelých 53 000 Kč.

Ze souboru soch ve Smetanových sadech bude následovat ještě oprava sousoší Husité na stráži, kterou si vyžádalo vandalské poničení této husitské památky v předešlých měsících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…