Hradec Králové: Bezpečí seniorů? Jedna z priorit města

09.11.2012 13:30

Město Hradec Králové chce vyhledat a následně nabídnout pomoc starším lidem, kteří se stali obětí trestné činnosti nebo jim hrozí. Pomoci k tomu má projekt nazvaný Individuální práce s ohroženými seniory, který magistrát města uskutečňuje s podporou ministerstva vnitra.

Hradec Králové: Bezpečí seniorů? Jedna z priorit města
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Senioři jsou jednou z nejohroženějších skupin ve společnosti, počet případů trestné činnosti páchané na nich stoupá, a je tedy nutné jim pomáhat a ochraňovat je. V Hradci Králové je ze strany magistrátu věnována problematice seniorů trvale vysoká pozornost,“ uvedl koordinátor prevence kriminality odboru sociálních věcí a zdravotnictví magistrátu Jiří Kotala. Město totiž zpracovává dlouhodobý komunitní plán sociálních služeb, v němž je naplňována podpora aktivního stárnutí i formy péče o starší lidi, kteří již pomoc potřebují.

Cílem projektu Individuální práce s ohroženými seniory je vyhledat prostřednictvím poskytovatelů služeb sociální péče, policie, městské policie a dalších spolupracujících organizací hradecké seniory, kteří se stali obětí trestné činnosti nebo jsou ohroženi trestnou činností či jiným protiprávním jednáním. S vyhledanými lidmi budou následně individuálně pracovat terénní sociální pracovníci. Ti jim zajistí ve spolupráci s poskytovateli služeb sociální prevence, s odborníky na zásady bezpečného chování ve zjištěných rizikových situacích a s odborníky na zajištění majetku, zejména bytu nebo domu, konkrétní pomoc. V rámci projektu se ohrožení senioři dočkají instalace bezpečnostních pomůcek na dveře, především řetízků, bezpečnostních otvorů, kukátek, osobních alarmů a podobně. „Město Hradec Králové tak chce svým občanům poskytnout pocit bezpečí a přispět k ochraně jejich majetku,“ řekl Jiří Kotala.

Na seniory se radnice nezaměřuje náhodou, jsou totiž jednou z nejohroženějších skupin společnosti. Objevuje se stále více seniorů, kteří uzavírají nevýhodné finanční smlouvy, jsou obětí krádeží nebo jiného deliktu kvůli nedostatečné ochraně bytu. Starší lidé jsou často velmi důvěřiví a nechají do bytu vniknout cizího člověka, který jim mnohdy ukradne celoživotní úspory. Například na Hradecku je ročně evidováno v průměru deset až dvacet krádeží v bytech seniorů. Ohroženi jsou rovněž starší lidé žijící na samotě nebo v blízkosti vyloučených lokalit, existují i případy domácího násilí.

„Domácí násilí je dalším velice nežádoucím fenoménem, který, bohužel, nemíjí ani seniory. Jeho přítomnost je ještě záludnější – projevuje se ve skrytu domácností, senior je často závislý na svých blízkých, nemá sílu a bojí se vzepřít, raději se podvolí a trpí, psychicky a někdy i fyzicky. Je proto velice důležitá pozornost okolí a ochota i odvaha pomoci. Pokud kdokoliv zaznamená, že jeho soused, sousedka, je možnou obětí, ať se neváhá obrátit na policii nebo intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím. Znám ze své praxe několik nemilých případů, kdy děti doslova týraly svého rodiče či prarodiče. Jsou to případy velice smutné, poskytnout pomoc bylo hodně těžké, ale rozhodně to stálo za to,“ říká Anna Maclová, náměstkyně primátora s gescí za sociální oblast a školství. 

Magdaléna Vlčková
tisková mluvčí MmHK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…