Hradec Králové: Dopravní průzkumy zahájily práce na Plánu udržitelné mobility

27.09.2020 9:37

V rámci začínajících prací na Plánu udržitelné mobility města Hradec Králové byl včera proveden směrový dopravní průzkum. Další dopravní průzkumy budou následovat v říjnu 2020.

Hradec Králové: Dopravní průzkumy zahájily práce na Plánu udržitelné mobility
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Plán udržitelné městské mobility města Hradce Králové (PUM) je strategický dokument, který na základě komplexní analýzy dopravních, ekonomických i demografických údajů stanoví opatření, jejichž realizace umožní uspokojení potřeb mobility lidí i firem ve městě a jeho okolí. Dokument klade důraz na udržitelný rozvoj a zlepšení kvality života ve městě Hradci Králové.

V první fázi zpracování PUM, která bude probíhat v tomto roce, se musí uskutečnit řada průzkumů, aby bylo dosaženo co nejlepších vstupů do modelu dopravy a do analytické části dokumentace. Občané města Hradec Králové a jeho návštěvníci se po celý říjen budou potkávat na ulicích, v prostředcích hromadné dopravy a na cyklostezkách se sčítači a záznamovými zařízeními. Cílem těchto rozsáhlých průzkumů je získat reprezentativní vzorek počtu vozidel na komunikacích, počtu cestujících v městské hromadné dopravě, počtu cestujících v železniční příměstské dopravě a zjistit počet cyklistů na cyklostezkách a v běžném provozu. Všechny průzkumy budou probíhat ve všední pracovní dny, abychom zjistili obvyklý provoz v běžný pracovní den. Výjimku bude sčítaní cyklistů, kde jsou vybrány profily pro víkendové sčítání.

Konkrétní údaje o sčítání

Průzkum městské hromadné dopravy – průzkum počtu cestujících ve vozidlech městské hromadné dopravy, vystupující a nastupující cestující budou sčítáni na 17 zastávkách (např. Muzeum, Lipky, Dům „L“)

Průzkumy železniční dopravy – bude zjišťován počet cestujících, včetně nastupujících a vystupujících na všech stanicích a zastávkách na území města a v zájmovém okolí.

Křižovatkové průzkumy: na vybraných křižovatkách budou osazeny kamery, které zobrazí vozidla, pěší a cyklisty, neboť na křižovatkách chceme zjistit údaje o všech druzích dopravy. takto bude vybaveno 50 křižovatek. Jedná se většinou o křižovatky vybavené světelnou signalizací a další křižovatky, kde je přednost v jízdě řešena dopravním značením. Jedná se například o křižovatky Pražská třída x Pardubická, U Koruny, Komenského x Mlýnská x Československé armády x Nezvalova.

Průzkum cyklistické dopravy – bude proveden na 45 profilech ve všední dny. Jako příklad uvádíme profily: Vrchlického, levý břeh Labe – Aldis, pravý břeh Labe – Smetanovo nábřeží. Víkendové sčítání bude provedeno na 10 profilech, kde je výskyt zejména víkendové dopravy. jedná se většinou o turistické trasy podél Labe, v ulici U Náhonu. Dále budou sčítány významné cyklistické křižovatky, které jsou na cyklostezkách. Jedná se o 10 křižovatek. Jako příklad uvádíme Jez Hučák, náměstí Svobody.

Všechna zjištěná data jsou anonymizována a všechny získané obrazové materiály jsou určeny pouze pro potřeby vyhodnocení sčítání.

Předem děkujeme všem obyvatelům a návštěvníkům města a spolupráci. Čím kvalitnější data s Vaší pomocí nasbíráme, tím kvalitnější bude výsledek.

Dílčí částí Plánu mobility budou projednány s odbornou i laickou veřejností a následně předloženy voleným orgánům města ke schválení.

Místa směrového průzkumu jsou na schématu vyznačené tečkami:

Směrový průzkum

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…